Kikötő tengeri panoráma naplementében Szingapúr

Oroszlánfejű és haltestű szobor Szingapúrban

Fotó: Shutterstock

Országa leggazdagabb embere volt, így füstölt el a vagyona

Egy szingapúri tech milliárdos vagyona rövid idő alatt ötödére zsugorodott, és ezzel ki is került az elitmilliárdosok köréből a Bloomberg listája szerint.


Forrest Li-nek néhány hónappal ezelőtt még 22 milliárd dollár értékű vagyon volt a kezén, ma pedig már mindössze 4,7 milliárd dollár tulajdonosa, ezzel pedig elveszítette helyét a világ 500 leggazdagabb embere között.

Gyorsan felért a csúcsra

Forrest Li 2009-ben alapította a Sea elnevezésű játék- és e-kereskedelmi konglomerátumot, amelyet sorozatban sújtott a balszerencse. Leginkább a tech cégek iránti általános bizalomvesztést érezte meg a cég: az októberi csúcs óta részvényeinek értéke több mint 80 százalékot esett.

Az elmúlt hetekben a világ tőzsdéi borús hangulatban voltak: az amerikai jegybank agresszív kamatemelése, az emelkedő globális infláció és az Ukrajna ellen zajló háború arra késztették a befektetőket, hogy kifelé meneküljenek a kockázatosabbnak ítélt eszközökből, mások mellett a tech cégek részvényeiből. A héten a tech-hangsúlyos Nasdaq 25 százalékkal alulteljesítette év eleji mutatóit.

Ezzel összhangban Li értékpapírjainak értéke is zsugorodott, és elúszott vagyona nagy része.

A leggazdagabb szingapúri

A Sea-t 2009-ben jegyezték a New York-i tőzsdén. Tavaly augusztusra Li a leggazdagabb szingapúri lett, miután a Sea részvényei szárnyaltak: Délkelet-Ázsiában a digitális gazdaság virágzott, és világszerte jó számokat produkált a tőzsdéken.

Februárban indult a balszerencse-sorozat, amikor Indiában betiltották a társaság népszerű játékát, a Free Fire-t, amely elbizonytalanította a befektetőket a cég indiai kilátásaival kapcsolatban. A Reuters akkor azt írta, hogy kivonták tőkéjüket a Sea-ből, amely egyetlen nap alatt 16 milliárd dollárt veszített értékéből.

A cég részvényárfolyama márciusban, aznap, amikor a cég várakozáson aluli bevételét nyilvánosságra hozták, további 13 százalékot esett.

Januárban a befektetők hirtelen kezdtek megszabadulni a tech cégek részvényeitől világszerte. Az év első hónapjában a világ öt leggazdagabb tech tőkése – köztük az Amazon alapítója, Jeff Bezos és a Microsoft társalapítója, Bill Gates – összesen körülbelül 85 milliárd dollárt veszítettek.

Elemzők a Sea részvényárfolyamának további csökkenésével számolnak.

Arról, hogy a világ leggazdagabb családja hogyan veszített el egy nap alatt 19 milliárd dollárt, itt írtunk.

Ne hagyd ki!