Százdolláros bankjegyek lapátolása
Fotó: Shutterstock

Egy nap alatt bukott óriásit a világ leggazdagabb családja

A Walton-család egy nap alatt 19 milliárd dollárt veszített, miután a Walmart részvényei bezuhantak. Ez nagyjából akkora összeg, mint amekkorát az idei magyarországi költségvetésben a gazdaság újraindítására fordítanak.A világ leggazdagabb családjaként számon tartott Waltonok így is vagyonuk kevesebb, mint egytizedét bukták el.

Rossz számok

A Walmart amerikai áruházlánc kedden tette közzé a cég negyedéves jelentését, és az abban szereplő profit jelentősen alulmúlta az elemzői várakozásokat. Ezután a cég részvényei több mint 11 százalékot veszítettek értékükből, ilyen mélyrepülésre 35 éve nem volt példa.

Brett Biggs, a Walmart vezére a CNBC-nek a csalódást keltő számokat azzal magyarázta, hogy a Covid miatt túl sok dolgozót alkalmaztak, másrészt a magas üzemanyagárakra, az ellátási láncok körüli problémákra, és a befektetések magas arányára hivatkozott.

A Walmart vásárlóinak hangulatát az infláció is jelentősen befolyásolta. Olyan árucikkekből fogy inkább, amelyeken kisebb az árrés, például tojásból, az elektronikai cikkek iránti kereslet pedig visszaesett.

Maradt még

A Waltonok – köztük a néhai alapító három gyermeke - a cég kicsivel kevesebb mint felének tulajdonosai, és összesen 212 milliárd dollár értékű vagyon van a kezükön – írja a Bloomberg, amelynek számításai szerint a Walton-család a világ leggazdagabb családja. A 19 milliárd elvesztésével csak vagyonuk kevesebb mint 10 százaléka vált köddé egyetlen nap alatt.

A 19 milliárd dollár mostani árfolyamon 6965 milliárd forintnak felel meg. A magyar kormány a 2022-es büdzsében 7000 milliárd forintot különített el a gazdaság járvány utáni újraindítására. A magyar vidék erősítésére hasonló nagyságrendű összeget, 7537 milliárd forintot fordítanak uniós és hazai forrásból, ugyan nem egy év alatt, hanem 2027-ig.

Ne hagyd ki!