A pekingi téli olimpia logója és az olimpiai érmek
Fotó: Shutterstock

Ennyit ér a téli olimpiai arany az egyes országokban

Egyes országokban az olimpiai bajnokok a tetemes pénzjutalom mellett értékes ajándékokra is számíthatnak.


Javában zajlik a 2022-es pekingi téli olimpia,már több mint 200 olimpiai érmet vehettek át a sportolók. A pekingi dobogóra felálló olimpikonok a dicsőség mellett jó esetben busás jutalmakat is bezsebelhetnek.

Ugyan a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól senki sem számíthat pénzjutalomra, egyes országok komoly összegekkel hálálják meg az őket képviselő sportolók sikereit. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a résztvevő 91 országból csak 32 díjazza az érmeket szerző olimpikonokat, és közöttük is hatalmas különbségek vannak.

A legbőkezűbb Szingapúr lenne, ahol egymillió szingapúri dollárra, átszámítva nagyjából 231 millió 698 ezer 927 forintra számíthatnak azok, akik életük első egyéni aranyérmét nyerik el. Ez az összeg azonban adóköteles, a nyerteseknek pedig a nyeremény egy részét vissza kell forgatniuk az ország sportegyesületeinek fejlesztésébe. Azért írunk feltételes módban, mert Szingapúr nem képviselteti magát a téli olimpián.

Hongkong ellenben Kínától függetlenül nevezte versenyzőit, akik átszámítva nagyjából 199 millió 676 ezer 413 forintban részesülnek, ha arannyal térnek haza.

Törökország a pénz mellett 22 karátos aranyérméket is osztogat a győztesek között, míg a fülöp-szigeteki versenyzők akár házakat és életre szóló ingyenese repülőutakat is nyerhetnek.

A CNBC különböző nemzeti olimpiai bizottságoktól, sportegyesületektől és a Money Under 30 személyi pénzügyi oldaltól begyűjtött adatok alapján megállapította, mely országokban milyen pénzjutalmakat kapnak az érmet szerző olimpikonok.

Nézzük a listát (2022.02.15-i dollár árfolyamon átszámolva):

Olimpiai \u00e9rmek p\u00e9nzjutalmai orsz\u00e1gonk\u00e9nt

Fotó: Haszon.hu

Magyarországról bővebben

A közelmúltban bemutattuk, hogyan néz ki a magyar olimpikonok díjazása. Liu Shaoang megnyerte a rövid pályás gyorskorcsolya-verseny 500 méteres döntőjét, így elhódította országunk első egyéni téli olimpiai aranyérmét.

A Blikk kiszámolta, hogy anyagiakban mit jelent a sportoló számára az aranyérem. Ahogy korábban részleteztük, a magyar állam az aranyéremért 50 millió forintos jutalmat ad. Ezenkívül a jelenlegi szabályozás szerint 35 éves koruktól a nyári és a téli ötkarikás bajnokok életjáradékban részesülnek. Az első helyért járó összeg az előző évi bruttó átlagkeresetnek megfelelő nettó összeg, vagyis havi 403 600 forint. Vagyis, Liu Shaoang 65 éves koráig az azonnali 50 millió forint mellett még körülbelül plusz 150 millióra számíthat. Tehát összesen 200 millió forintot ér a magyar olimpiai aranyérem.

Itt azonban még nincs vége, ugyanis a második hely 35,7 millió forintot, a harmadik 28,5 millió forintot, a negyedik 21,5 millió forintot, az ötödik 14,3 millió forintot, a hatodik 11,4 millió forintot, a hetedik 5,7 millió forintot, a nyolcadik helyezés pedig 2,8 millió forintot ér (egyszeri díjazásokról van szó).

Liu Shaoang Pekingben egy arany- és két bronzérmet, illetve egy negyedik helyezést szerzett eddig. Ez azt jelenti, hogy Shaoang már 128,5 millió forinttal gazdagodott a pekingi olimpián csak az érmeinek köszönhetően.

Ne hagyd ki!