Kék ruhás, fehér korcsolyás műkorcsolyázó korcsolyázik a 2022-es pekingi téli olimpián

Képünk illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Felkelő nap háza miatt került bajba két téli olimpikon

A 2022-es téli olimpiai játékok két szereplője még nem kezdheti meg jól megérdemelt pihenőjét. Alexa Knierimnek és Brandon Fraziernek a bíróságon kell felelnie szerzői jogok megsértése miatt.A keresetet Robert és Aron Marderosian nyújtotta be a kaliforniai szövetségi bíróságra. A Heavy Young Heathens néven ismert testvérpár periratában azt állítja, hogy Alexa Knierim és Brandon Frazier amerikai műkorcsolyázók engedély nélkül használták fel olimpiai számukban a dalukat. A Felkelő nap házáról van szó, pontosabban annak az újragondolt verziójáról.

A beadványban az olimpikonok mellett az USA korcsolyázó szövetségét, az NBC Universal Media-t, illetve annak leányvállalatait, a Peacockot és a USA Networköt is megnevezték.

A dalszerzők szerint a korcsolyázók, az edzőik és a műsorközvetítő hálózatok sem vették fel velük a kapcsolatot, hogy engedélyt kérjenek alkotásuk használatára, így „pimasz és helytelen módon nyerészkedtek a felperes kemény munkáján és szerzői jogain”.

A Marderosian fivérek azt is nehezményezik, hogy semmilyen elismerés, kredit nem jelent meg a képernyőkön a daluk felhasználásáért cserébe.

Hosszú távú hatások

A Heavy Young Heathens a periratban kifejtette, zenéjük több tévéműsorban és reklámban is megjelent, illetve korábban más cégeket is megvádoltak jogsértésekkel. Ezek az ügyek időközben rendeződtek. A felperesek azt mondták, hogy nem kaptak semmilyen fizetést daluk használatáért, ami "jelentős, azonnali és helyrehozhatatlan kárt okozott nekik”.

A dalszerzőket apjuk, Mick Marderosian képviseli.

A kereset benyújtása előtt felkerestem a korcsolyázók ügynökét, hogy peren kívül megegyezzünk, de a kérésemet teljesen figyelmen kívül hagyták. Ez a fajta felhasználás nagymértékben csökkentette a dal lehetőségeit, ugyanis örökre összeforrt a műkorcsolyázással, ami korlátozza a jövőbeni felhasználhatóságát.

-mondta Mick Marderosian az Insidernek.

A vádlottak egyelőre nem reagáltak a fejleményekre, ahogyan az sem ismert még, mekkora kártérítésre tartanak igényt a szerzők.

A sportolók a pekingi téli játékokon olimpiai ezüstérmet nyertek.

Ne hagyd ki!