200 milliót húzak ki a magyar gyorskorcsolyázó zsebéből
Fotó: Shutterstock

Liu Shaolin Sándor az olimpiai arany mellett 200 milliót is elbukott

A sportolót a pekingi téli olimpián a rövid pályás gyorskorcsolya-verseny 1000 méteres döntőjének megnyerése után fosztották meg a győzelmétől. A magyarok a hétfői finálét követően megóvták a döntést, de ezt kedden elutasították, a zsűri másodszor is úgy látta, hogy Liu Shaolin kétszer is szabálytalankodott. A Blikk kiszámolta, hogy mekkora anyagi veszteség érte a sportolót.


Így jött ki a 200 millió 

A magyar állam az aranyéremért 50 millió forintos jutalmat ad. Ezenkívül a jelenlegi szabályozás szerint 35 éves koruktól a nyári és a téli ötkarikás bajnokok életjáradékban részesülnek. Az első helyért járó összeg az előző évi bruttó átlagkeresetnek megfelelő nettó összeg, vagyis havi 403 600 forint. Vagyis, Liu Shaolin Sándor 65 éves koráig az azonnali 50 millió forint mellett még körülbelül plusz 150 millióra számíthatott volna. Így jön ki a 200 millió a lap számításai szerint.

Egyébként, az életjáradékra már jogosult, hiszen 2018-ban, a pjongcsangi játékokon, 5000 méteren, a váltó tagjaként (Burján Csabával, Knoch Viktorral és a testvérével, Liu Shaoanggal) diadalmaskodott. Ám a pekingi sikert követően duplán járt volna neki a pénzösszeg.

És a reklám?

Elképzelhető, hogy bukik egyéni szponzorokat is az elvett arany miatt, de ez nem jelentős, eltörpül az állami pénzdíj mellett

– mondta a lapnak Szabados Gábor sportközgazdász.

Szerintem ettől még alkalmas arra, hogy reklámarc legyen, hiszen úgy tekintenek most rá, mint áldozat, s ezzel nő a marketingértéke. A mai magyar piacon Liu Shaolin Sándor az egyéni sportolók között a legjobban eladhatók között van. Szerintem a kérdés az, hogy az ázsiai országban mennyire tudja felépíteni a brandjét, hiszen azzal, hogy félig kínai, komoly potenciál van benne.


Ne hagyd ki!