Aranyrudak egy szigorúan őrzött trezorban, a kriptopiacról ismert blokklánc-technológiával követnék nyomon az arany útját

Két nagy aranykereskedelmi szövetség elindított egy kísérleti projektet, melyben azt vizsgálja, hogyan alkalmazható a kriptovaluták gerincét képező blokklánc technológia az ellátási láncon áthaladó arany digitális nyomon követésére. A cél a hitelesség biztosítása és az átláthatóság megerősítése a nemesfém piacon.Haladnak a korral

A londoni Nemesfémpiaci Szövetség (LBMA) és az Arany Világtanács (WGC) indította el a különleges projektet, amely az Aranyrudak Integritási Programja nevet viseli. A kísérletben blokklánc-alapú virtuális főkönyvekben tűpontosan rögzítik, hogy pontosan mikor, hol és mi történik az aranyrudakkal. Ezt azt jelenti, hogy a szervezetek nyomon követhetik az aranykereskedelmét a kitermeléstől egészen addig, amíg a végfelhasználókhoz, például ékszergyártókhoz, vagy a trezorokba kerül az aranytermék.

Az aranykereskedelmi szövetségek így akarják védeni a piacot a hamisított vagy az illegálisan bányászott arany ellen.

Érik a váltás

A fogyasztók és a befektetők tudni akarják, hogy az aranyukat felelősségteljesen és fenntartható módon állítják elő, az aranyrudak eredetének nyomon követése segít a legmagasabb szintű szabványok érvényesítésében a teljes ellátási láncban

-mondta David Tait, az Arany Világtanács vezérigazgatója.

Az LBMA és a WGC azt mondta, hogy idővel az iparág összes főbb szereplőjét a blokklánc technológia alkalmazására fogják ösztönözni.

A projekt technológiai hátterét az aXedras és a Peer Ledger szoftvervállalatok biztosítják.

Bizonytalan biztosíték?

Az olajéhoz hasonlóan az arany világpiaci ára is az egekbe szökött, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ahogyan olajból, úgy aranyból is hatalmas tartalékokkal rendelkezik az Orosz Föderáció.

Egészen pontosan körülbelül 2300 tonnával, ami nagyjából 140 milliárd dollárt, átszámítva csaknem 47 600 milliárd forintot ért.

Oroszország az elmúlt 15 évben halmozta fel a tetemes nemesfém tartalékot, amit egyfajta gazdaságbiztosítási kötvénynek szánt.

De akárcsak az olaj esetében, a szankciók hihetetlenül megnehezítik Oroszország számára, hogy realizálja az aranytartalékok piaci értékét.

Március közepén a londoni aranypiacról, amely a világ legfontosabb nemesfém-központja, kitiltottak minden rudat, amely orosz finomítókból származik, így gyakorlatilag kizárták az orosz aranyat a globális kereskedelemből.

Az Egyesült Államok Szenátusa nem sokkal ezután előállt egy törvényjavaslattal, amely megtiltaná az amerikai állampolgároknak, hogy bármilyen tranzakciót végrehajtsanak, amely valamilyen kapcsolatban áll az orosz arannyal.

Az orosz jegybank közleménye szerint még a nemzetközi vásárlók nélkül is nagy a belföldi kereslet az arany iránt.

A napokban a központi bank azt is bejelentette, ideiglenesen felfüggeszti rendszeres aranyvásárlásait a hitelintézetektől, hogy ne versenyezzen a háztartások keresletével egy olyan időszakban, amikor az emberek próbálják a „haldokló” rubelt aranyra váltani.

Oroszország aranyhelyzetéről bővebben is írtunk, EBBEN A CIKKÜNKBEN.

Ne hagyd ki!