Egy magyar cég aranyat és ezüstöt bányászna Nagyirtás és a Rózsa-hegy kutatási zónában.

52 éves koncesszióban

A Börzsöny aranykészletét egy frissen bejegyzett társaság bányászná ki összesen 52 éves koncesszióban. A Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. tervei készen vannak, és kérelmezték, hogy az illetékes hivatal végezze el az érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatot. Utána lehetne kiírni a koncessziós bányászati engedélyt. A társaság honlapja szerint 35 + 17,5 évre szeretnék megkapni az engedélyt, összesen 52,5 évre. A cég felmérései szerint a Börzsönyben 60 milliárd eurónyi arany és ezüstkészlet fekszik, ami mai árfolyamon 21 ezer milliárd forintot jelent.

Kész tervek

A területen 1990 óta folyamatosak a piaci alapú kutatások, számos cég próbált aranyat bányászni. A Hun-Bányászat saját felmérései szerint Nagyírtáspuszta környékén - 44,23 négyzetkilométeren - a magvizsgálatok nemzetközileg kimagasló nemesfém dúsulásokat bizonyítottak. A cég szerint lehetséges kibányászni a készletet a helyi önkormányzat ipari területéről indított lejtaknákkal a hegy szigorúan védett természeti értékeinek legkisebb megzavarása nélkül. Szerintük a nagyirtáspusztai területen 1075,8 tonna termésarany és 909 tonna termésezüst, míg Rózsabánya térségében 18,6 tonna arany és 98,85 tonna ezüst van.

The Conversation

Friss

Fotó: Shuttersstock

Már az agrárium is pesszimista: bajban lenne az ágazat?

Míg a gabonatermesztők soha nem látott jó árakon tudják értékesíteni terményeiket, és ezért bizakodva tekintenek előre, addig az állattenyésztési piac egyes szereplőinél jóval nagyobb pesszimizmust tapasztaltak az idei harmadik negyedévben a Takarékbank Agrár Üzletágának elemzői. Az agrárágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index öt negyedéves emelkedés után kismértékben csökkent.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Nem ellenőrizték, honnan van a pénz, beleszaladtak a jegybank pofonjába

A jegybank 108,6 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki két bankra és három, az azok megbízásából tevékenykedő pénzváltó társaságra a pénzmosás megelőzését, megakadályozását célzó szabályok megsértéséért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A Wizz Air vagy a Ryanair a fapadosok királya? Az attól függ...

Egy olasz lapnak adott interjút Váradi József. A beszélgetésben a Wizz Air elnök-vezérigazgatója a légiközlekedés helyzetének értékelése mellett kitért cége rivalizálására a Ryanairrel. A hvg.hu lapszemléjéből emeltünk ki néhány fontos részletet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!