Az Institute for Policy Studies (IPS) az Egyesült Államok leggazdagabb családjait vizsgálta kutatásában. Kiderült, milyen mértékben növekedett a pandémia alatt a vagyonuk, ahogyan az is, milyen módszereket használnak az adóterheik csökkentésére – olvasható a Business Insider cikkében.


A szóban forgó családok olyan dinasztiák, melyek vagyona jóval korábbra vezethető vissza, mint az Elon Musk-hoz és Bill Gates-hez hasonló híres milliárdosoké. A 10 leggazdagabb család vagyona 25 százalékkal nőtt az elmúlt évben. De az is kiderült, hogy ezeknek a dinasztiáknak a vagyona tízszer nagyobb ütemben gyarapodott, mit egy átlagos családé. Az IPS jelentése rávilágított, melyek azok a legális praktikák, amelyeket a gazdag dinasztiák előszeretettel használnak a vagyonuk növelésére.

Politikai tevékenységek

Az IPS kutatása rámutatott, hogy az évek során a dinasztiák egyre többet halmoztak fel. Ezzel fordítottan arányosan, évről-évre kevesebb adót fizettek be az államkasszába. A családok manapság csupán az egyhatodát fizetik be annak az adónak, amit a felmenőik 1953 környékén fizettek.

A családok a terhek lefaragása érdekében általában olyan politikusokat támogatnak anyagilag, akik programjában kiemelt szerepet kap az adócsökkentés. Továbbá saját, házon belüli Politikai Akció Bizottságokat (PAC) hoznak létre. A PAC az amerikai választási kampányok finanszírozásának egyik sajátos eleme. A szervezet által létrehozott számlákra fizethetők be a politikai kampány támogatását célzó adományok.

Az adományozás művészete

A családok a politikai kampányok mellett karitatív célokra is adományoznak a vagyonukból, amit végső soron leírhatnak az adójukból. Általában létrehoznak egy speciális adományozói számlát, ahova annyi pénzt fizetnek be, amennyit szeretnének. Ennek a számlának a kezelését rábízzák egy karitatív szervezetre. Amint befizetnek egy összeget a számlára, azonnali adókedvezményben részesülnek.

Az IPS kiderítette, hogy a leggazdagabb dinasztiák családi magánalapítványokon keresztül végzik ezeket az ügyleteket. Így az azonnali adókedvezmények mellett folyamatosan ellenőrizhetik az alapítványokat is.

Családi irodák

A Family Office-ok, azaz a „családi irodák" kevésbé ismertek Magyarországon. Ezek olyan cégek, tanácsadók, amelyek a komoly vagyonnal rendelkező családok pénzügyeit gondozzák.

A vagyonos családok az elmúlt években egyre több family office-t hoztak létre. Az IPS jelentése alapján a közel 10 ezer családi iroda felét az elmúlt 15 évben alkották meg.

Emellett közkedvelt módszer a dinasztiális tröszt kihasználása. Ez egy olyan vállalati forma, amelyben a résztvevő vállalatok létrehoznak egy közös irányító központot, amely önálló jogi személyként funkcionál. Ilyesmi a holding is. Ha a kedvezményezettek pénzt kapnak egy ilyen trösztből, akkor nem kötelesek semmilyen ajándék-, vagy ingatlanadót fizetni az államnakj.

Az IPS erősen kritizálta ezeket a praktikákat, mert véleménye szerint a szupergazdagok adóelkerülése a kormányok társadalmi beruházásainak fizetési kötelezettségét átruházza az alacsony és közepes jövedelmű háztartásokra.

The Conversation

Friss

Fotó:123RF

A prémiumkategóriás elektromos autózás már nem utópia

Az elektromos autózás forradalmát jelzi, hogy egyre több prémium autógyártó jelenik meg különböző méretű modellekkel a piacon. Gyorsan növekvő szegmensről beszélhetünk, amelynek úttörője az amerikai Tesla volt. Összegyűjtöttük azokat a már kapható e- autó modelleket, amelyek joggal szerepelhetnek a prémium kategóriában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Szép pénzt remél műkincsei digitalizálásától a világhírű  múzeum

Az Ermitázs műkincsei augusztus végén nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában kerülnek értékesítésre a Binance piacterén.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!