Hogyan kerülik az adót a világ leggazdagabb emberei?

Gazdagnak lenni jobb, mint szegénynek. Adózási szempontból is

A ProPublica civil szervezet olyan dokumentumokhoz jutott, amelyek pontos képet adnak arról, menyi jövedelemadót fizettek az elmúlt években a világ leggazdagabb emberei. Az adatok bebizonyították, amire mindenki számított – írja a BBC.A ProPublica nonprofit szervezet nemrégiben megszellőztette, hogy mennyi jövedelemadót fizettek az elmúlt években az olyan nagyágyúk, mint Elon Musk, Jeff Bezos, vagy Warren Buffett. A szervezet azt állítja, Jeff Bezos 2007-ben és 2011-ben 0, azaz nulla adót fizetett. Elon Musk 2018-ban követte az Amazon-vezér példáját. A két üzletember esete nem egyedi. Carl Icahn 2 évet töltött adófizetés nélkül, míg Soros György hármat. Michael Bloomberg sem adózott le a vagyona után minden évben. A ProPublica az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Adóhatóságának adataira alapozta az állításait.

A Fehér Ház egyik szóvivője azzal vádolta meg a ProPublica-t, hogy illegálisan járt el, amikor közzétette ezeket az adatokat. Az FBI vizsgálja az ügyet.

Szabad ezt?

Mint kiderült, a 25 leggazdagabb amerikai arányaiban kevesebb adót fizet évente, mint egy átlagos egyesült államokbeli dolgozó. Az oldal összevetette az említett 25 delikvens adóbefizetéseit azzal, hogy mennyit nőtt a vagyonuk 2014 és 2018 között. A vagyonnövekedést az amerikai Forbes adataira alapozta.

Ez a 25 ember 5 év alatt összesen 401 milliárd dollárral növelte a vagyonát. Ez úgy nagyjából 114 285 milliárd forintnak felel meg. Az említett időszakban összesen 13,6 milliárd dollár adót fizettek be a szövetségi államkasszába. Ez nagyjából 3876 milliárd forint. Tehát a nagyágyúkat nagyjából 3,4 százalékos éves adókulcs terheli. Egy átlagos amerikai középosztálybeli dolgozó 15,8 százalékos adókulcsra számíthat.

Az említett 5 évben így alakultak a 4 leggazdagabb amerikai pénzügyei:

Warren Buffett:

 • vagyonnövekedés: 24,3 milliárd dollár
 • befizetett adó: 23,7 millió dollár
 • valós adókulcs: 0,1 %

Jeff Bezos

 • vagyonnövekedés: 99 milliárd dollár
 • befizetett adó: 973 millió dollár
 • valós adókulcs: 0,98 %

Michael Bloomberg

 • vagyonnövekedés: 22,5 milliárd dollár
 • befizetett adó: 292 millió dollár
 • valós adókulcs: 1,3 %

Elon Musk

 • vagyonnövekedés: 13,9 milliárd dollár
 • befizetett adó: 455 millió dollár
 • valós adókulcs: 3,27 %

Hogyan lehetséges ez?

A helyzet az, hogy minden legális. Jesse Eisinger, a ProPublica riportere arról beszélt, hogy az üzletemberek remekül kihasználják az adórendszer kiskapuit, aminek köszönhetően rengeteg adókötelezettségtől szabadulnak meg. A vagyonuk értéke a vállalatuk részvényeinek tulajdonlásával hatalmas mértékben növekszik, viszont ez nem számít jövedelemnek. Legalábbis nem annak számolják el. Itt még közel sincs vége. Sokszor kölcsönökből tartják fent az életszínvonalukat, amelyeket a vállalatokban birtokolt vagyonukkal fedeznek.. Mivel nem realizálnak nyereséget, illetve részvényeket sem adnak el, így nincs jövedelmük, amit meg lehetne adóztatni. Ezek után alacsony kamatozású kölcsönt vesznek fel, a kamatkiadásaikat pedig levonhatják a „minimális" jövedelmükből.

Joe Biden amerikain elnök előszeretettel hangoztatja, hogy meg fogja adóztatni a világ legvagyonosabb embereit. Szerinted van esélye?

Ne hagyd ki!