Április 1-től már a magánszemélyek részére kiállított számlákat is látja az adóhivatal, ami egyben azt is jelenti, hogy március 31-én véget ér a zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak.


A NAV tapasztalatai szerint bevált a szankciómentes időszak, március közepéig a 871 ezer vállalkozás mintegy 98 százaléka már átállt az új rendszerre, amellyel a lakossági számlák adatai is továbbíthatóak. A késlekedők még az utolsó napokban is kaptam figyelmeztető, tájékoztató levelet, szükség esetén segítséget az adóhatóságtól. a váltáshoz.

Mit tud az új rendszer?

  • Az adóhivatal ingyenes számlázó-programjával a gazdálkodók könnyen és automatikusan teljesíthetik az online számlaadat-szolgáltatást. Ingyenes, biztonságos, gyors és népszerű is az adóhivatal saját fejlesztésű számlázó-programja, az úgynevezett Online Számlázó, amelyen keresztül már ötmillió számla érkezett be.
  • 2020 júniusa óta elérhető a NAV fejlesztése, az Online Számlázó mobilapplikációja, ami ingyenesen letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakban. Az applikáció sikerét jelzi, hogy eddig már több mint 34 ezren letöltötték - jelezte az államtitkár.
  • A március 31-ig tartó szankciómentes időszak alatt még használható volt a régi, úgynevezett 2.0-ás verziójú XSD séma, de április 1-től már csak az eggyel fejlettebb 3.0-ás verzió alkalmazható, amely egyszerre biztosítja a gazdaság további fehéredését, az áfabevallási-tervezetek kiajánlását, az adatvédelmet, valamint a papírmentes számlázást.
  • Az átállás az új rendszerre (az XSD 3.0-ra) adatvédelmi szempontból is fontos, mert ez a specifikáció biztosítja a lakossági adatok anonimitását.
  • A lakossági adatok az értékesítési oldal elemzéséhez nélkülözhetetlenek, de a magánszemély vevő személyes adataira nincs szükség, így azokat az adóhivatal nem látja.
A NAV a változással komoly ellenőrzési eszközhöz jut, ne legyen kétsügünk, ha szükséges, élni fog vele.

Kivételek

Kivételek persze itt is vannak: néhány adómentes ügyletnél nincs szükség számlára, így adatszolgáltatásra sem, például adómentes ingatlankiadásnál vagy pénzügyi szolgáltatásnál. Utóbbiba tartoznak a biztosítások, a kölcsönök vagy a brókeri szerződések is. Természetesen az adózó ezekben az esetekben is dönthet úgy, hogy kiállít egy számlát, sőt akár jelenthet is adatot róla az adóhatóságnak, ám ez nem kötelező

– mondta Tancsa Zoltán, a Deloitte adóosztályának partnere a hvg.hu-nak.


Természetesen nem kell külön adatot szolgáltatni az online pénztárgépekkel készített bizonylatokról sem – ezek továbbra is automatikusan továbbítódnak a NAV felé.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!