Az autósok egyik fele jól, a másik rosszul járt a kerekítéssel

A Magyar Autóklub törvénymódosítást kezdeményez a gépjárműadó kiszámítási módja miatt.


Kezdeményezzük a gépjárműadó beszedés átláthatóságának a megteremtése érdekében, hogy az adózás rendjéről szóló törvény kerüljön módosításra oly módon, hogy a gépjárműadó összege számítottan, kerekítés nélkül kerüljön megállapításra és beszedésre

– közölte a hvg.hu-val Gyulainé Tóth Zsuzsanna, a szervezet jogi képviselője.

A NAV által alkalmazott kerekítési szabályok miatt sokaknak emelkedett meg hirtelen a fizetendő gépjárműadója. Erről viszont nem az adóhivatal tehet, csak alkalmazza a törvényt.

Idén több ponton is változik a rendszer

Az első változás az, hogy az adó első részletét nem márciusban, hanem a járvány miatt április 15-ig, a másodikat pedig a korábban megszokott módon, szeptember 15-ig kell befizetni. Országosan mintegy 3 millió 200 ezer gépjármű-üzembentartót tartanak nyilván, ennyien kapnak a postástól személyesen átvehető, hivatalos iratot.

A másik változás az, hogy a gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat idéntől az adóhivatal vette át, az önkormányzatoktól, ez azonban a gépjármű-tulajdonosokat nem érinti, nincs tennivalójuk az ügyben.

A harmadik változás

A telex.hu bemutatta az egyik olvasója által beküldött csekket, illetve a hozzá kapcsolódó NAV-határozatot. Az adóhivatal ebben az írja:

A gépjárműadó éves összegét ezer forintra kerekítve kell megfizetni, így az első és a második félévi összeg is az ezer forintra kerekített összeg fele

A portál egyik olvasója, aki 9660 forintról (vagyis kétszer 4830 forintról kapott határozatot) összesen 10 ezer forintról, azaz kétszer 5 ezer forintról kapott csekket, vagyis esetében3,5 százalékos adóemelést jelentett a kerekítés.

Ezt írja a NAV

A gépjárműadó számításának módját a Gjt. (ez a gépjárműadóról szóló törvény, a szerk.) határozza meg. Az adót az adóalap és az adómérték alkalmazásával forintra pontos összegben kell megállapítani. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) szerint azonban a NAV-nál nyilvántartott adók többségét – köztük a gépjárműadót is – ezer forintra kerekítve kell megfizetni

-írja weboldalán a NAV.

A kerekítés általános matematikai szabályok alapján történik, így 499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé kell kerekíteni. Tehát nem csak felfelé, hanem lefelé kerekített összegek is előfordulnak, az autósok egyik fele jól, a másik rosszul jár. Az államkassza pedig pénzénél van.

Nem az esetleges kár, többlet adó az irritáló, hanem a rendszer átláthatatlansága

– mondta az Autóklub képviselője, a törvénymódosítási javaslat indoklásaként.


Ne hagyd ki!