Orosz aranyrudak rubel bankjegyeken
Fotó: Shutterstock

Nem kérnek az oroszok aranyából a nyugatiak

Nagyon úgy néz ki, hogy Nyugaton senki sem akar orosz aranyat vásárolni. Mostanában biztosan nem.Az olajéhoz hasonlóan az arany világpiaci ára is az egekbe szökött, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ahogyan olajból, úgy aranyból is hatalmas tartalékokkal rendelkezik az Orosz Föderáció.

Egészen pontosan körülbelül 2300 tonnával, aminagyjából 140 milliárd dollárt, átszámítva csaknem 47 600 milliárd forintot ért.

Oroszország az elmúlt 15 évben halmozta fel a tetemes nemesfém tartalékot, amit egyfajta gazdaságbiztosítási kötvénynek szánt.

De akárcsak az olaj esetében, a szankciók hihetetlenül megnehezítik Oroszország számára, hogy realizálja az aranytartalékok piaci értékét.

Értéktelen érték

A múlt hét folyamán a londoni aranypiacról, amely a világ legfontosabb nemesfém-központja, kitiltottak minden rudat, amely orosz finomítókból származik, így gyakorlatilag kizárták az orosz aranyat a globális kereskedelemből.

Az Egyesült Államok Szenátusa nem sokkal ezután előállt egy törvényjavaslattal, amely megtiltaná az amerikai állampolgároknak, hogy bármilyen tranzakciót végrehajtsanak, amely valamilyen kapcsolatban áll az orosz arannyal.

Oroszország hatalmas aranykészlete azon kevés megmaradt javak egyike, amit Putyin még felhasználhat arra, hogy megakadályozza, hogy országa gazdasága még rosszabb helyzetbe kerüljön. A tartalékok szankcionálásával még jobban elszigeteljük Oroszországot a világgazdaságtól, és keresztbe teszünk Putyin egyre költségesebb katonai kampányának

- mondta Angus King amerikai szenátor.

Mit szólnak az oroszok?

Az orosz jegybank közleménye szerint még a nemzetközi vásárlók nélkül is nagy a belföldi kereslet az arany iránt.

A napokban a központi bank azt is bejelentette, ideiglenesen felfüggeszti rendszeres aranyvásárlásait a hitelintézetektől, hogy ne versenyezzen a háztartások keresletével egy olyan időszakban, amikor az emberek próbálják a „haldokló” rubelt aranyra váltani.

Pozsár Zoltán, a Credit Suisse vezető elemzője a Bloombergnek kifejtette, ha a rubel árfolyama tovább csökken a dollárhoz képest, akkor az ország felhasználhatja a készleteket arra, hogy a belföldön értékesített nemesfémből rubelt vásároljon. Ha ez rögzített áron történik, az egy belső aranystandardnak felelne meg. Az ilyen esetekben fontos, hogy legyen egy aranyhoz hasonló „horgony” az ország kezében – mondta Pozsár.

Ne hagyd ki!