Aranytömbök közelről
Fotó: Unsplash

Megéri aranyba fektetni! Duplán nyerhetsz rajta!

Nyakunkon az infláció, a gazdaságban eluralkodik a káosz - megnéztük, hogy teljesíthet ilyen helyzetben az arany befektetés.


Árrobbanások

Az elmúlt 25 év alatt, azaz 1997 és 2022 között az árak átlagosan négyszeresére emelkedtek, az élelmiszerekért viszont ötször többet kell fizetni. Egy gramm arany ára viszont ugyanezen idő alatt a tizenkétszeresére nőtt!

Ha valaki 25 éve egy grammot vásárolt 1850 forintért (ami az unciánkénti 387 dolláros ár és a 153 forintos dollár árfolyam szorzatából jön ki), az ma már közel 24 ezer forintot ér.

Borús jövőkép

Jól látható tehát, hogy a megtakarítások vásárlóerejének megtartásához az arany hatékony eszköz lehet. Értéke áruként való szűkösségéből, valamint stabil csereeszközként fennálló évszázados múltjából adódik, ára pedig a tapasztalatok szerint gazdasági bizonytalanság és magas infláció esetén általában emelkedik. Ma mindkettő itt lebeg a fejünk fölött: Amerikában az éves infláció 8,6 százalék, Magyarországon 11,7 százalék. Szinte hétről hétre ér kevesebbet a pénz, emelkednek a boltokban az árak. Ráadásul az infláció mérséklése érdekében a jegybankok világszerte kamatot emelnek, a robogó gazdaság fékezése azonban recesszióhoz vezethet. A tőzsdék New Yorktól Budapestig 20-30 százalékos mínuszban vannak az év eleje óta, a forint rekord gyenge és a vesszőfutásának még nincs vége...

​Duplán keresni?

Az arany viszont az amerikai gazdaság legutóbbi hét recessziójából ötben erősödött, miközben a kötvények és részvények árfolyama esett. Az 1970-es évek arab-izraeli konfliktusait követő olajválságok idején például 77 százalékot, de a 2008-2009-es pénzügyi válság okozta recesszióban is 11 százalékkal értékelődött fel. Persze hétből öt eset sem jelent bizonyosságot! Nyár eleje óta például gyengül az arany kurzusa a dollár erősödés és a nagyon magas kamatok pénzelszívó hatása miatt. Hosszú távon azonban a portfoliók kockázattal súlyozott hozamai jobbak az ajánlottan 5-10 százalékos nemesfém súly mellett - magyar szemmel nézve pedig különösen.

Aranyat vásároló honfitársaink két legyet ütöttek egy csapásra: kerestek egyrészt a nemesfém felértékelődésén, másrészt viszont az arany elszámoló devizájának, a dollárnak a forinttal szembeni töretlen erősödésével is jól jártak.

​Milyen formában vásároljunk aranyat?

  1. Az arany világpiaci árát követik az olcsón és könnyen megvásárolható aranybánya részvények. Kitermelésük és nyereségük a nemesfém iránti kereslettel nő vagy csökken. Ilyen részvények a kanadai New Pacific Metals, a mindössze 6 éves Filo Mining., az arany mellett ezüstöt és rezet kitermelő Yamana Gold, a dél afrikai központú AngloGold Ashanti vagy a világ legnagyobb ezüstbányájával rendelkező SSR Mining.
  2. A bányatársaságok papírjainál jobb megoldást jelentenek az aranyra specializálódott befektetési alapok, mint például a 61 milliárd dolláros vagyonával a legnagyobbnak számító amerikai SPDR Gold Shares. A hazai palettáról a fizikai fedezettel rendelkező arany ETF-ekbe fektető alapok közül a Budapest Bank 2010-ben indított Arany Alapok Alapja és a múltbeli adatok alapján CIB-csoporthoz tartozó Eurizon Alapkezelő Arany Részalapja például fedezi a dollár-forint elmozdulásából fakadó devizakockázatot, ami a dollár erősödése miatt jókora extra profitot eredményezett.
  3. Birtokolhatunk fizikai aranyat is, ami azonban nem túl likvid befektetés. Szintén probléma lehet, hogy a fizikai aranyat könnyen ellopják, ezért érdemes széfet bérelni a tárolására. Egy kis, egy kilós, bő 22 millió forintot érő rúd ugyanis a magas fajsúly miatt egy tenyérben is elfér.


Ne hagyd ki!