Óriási a kereslet az arany iránt
Fotó: Shutterstock

Hiány és pánikvásárlás az aranypiacon, ez van háborúban

Megnőtt a kereslet az arany iránt az orosz-ukrán háború miatt. Több cég is a nemesfémbe próbálja menteni a pénzét, mert azzal számol, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet tartós lesz. Aranyhiány jelei mutatkoznak.


Nagy a kereslet az arany iránt

Aki kisebb összegben és online szeretne még aranyat vásárolni, az megteheti, azonban az aranykészletek egyre korlátozottabbak – hívta fel a figyelmet a piac állapotára Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója. A szakember szerint a cégek arra számítanak, hogy tartósak lesznek a keleti szomszédunkban kitört háborúból fakadó gazdasági problémák, ezért sokan fektetik a pénzüket átmenetileg aranyba – írja az Infostart.hu.

Az európai aranyverdék az év végéig be vannak táblázva. A szakember irányította cég ezért a megrendelt áruinak csupán a 20-30 százalékát tudja visszaigazolni. Juhász Gergely szerint ez a pánikfelvásárlás már nem csak a régióra jellemző, hanem Nyugat-Európában is elkezdődött. Példaként hozta fel Németországot és Ausztriát, ahol nem bírják tartani a tempót a kereslettel a verdék és a finomítók.

„Az arany ára pedig napról napra kúszik felfelé, csúcsokat döntve, a tendenciának még nem látni a végét, hiszen az a háborús helyzettől függ momentán. Ha ez hónapokig el fog húzódni, akkor oda fogunk kilyukadni, mint 2020 márciusában, amikor a pandémia miatt leálltak a finomítók, és kifogytak a kisebb kiszerelésű készletek. Akkor a Conclude Befektetési Zrt. teljes mértékben az online Goldtresor rendszerére szorult, ahol viszont csak 12,5 kilós londoni rudakban tudták fedezni a beérkező megrendeléseket, és csak a helyzet normalizálódásával volt lehetőségeükaz ügyfeleknek beváltaniuk az aranyegyenlegüket”

– nyilatkozta a vezérigazgató.

A szakember végül arra is kitért, hogy a korábbi aranypiaci pánikok két-három hétnél nem tartottak tovább, a mostani viszont elhúzódhat. Elmondása alapján ráadásul a fizikai arany prémiuma folyamatosan nő a tőzsdei árhoz képest, közelít a 10 százalékhoz, eladó arany azonban nincs. Hozzátette, hogy ők is keresik a korábbi ügyfeleiket, akik nagyobb mennyiséget vásároltak tőlük, de nem akarják eladni a készleteiket.

Már tavaly is nagy volt az aranyra a kereslet

Januárban EBBEN a cikkünkben írtunk arról, hogy a vártnál is jóval élénkebb volt a kereslet tavaly a BÁV üzleteiben a befektetési célú aranytömbökre, a forgalom értéke így meghaladta az egymilliárd forintot. A rekord azonban nem dőlt meg.

„Az éves árbevétel a 2020-as rekord évtől csak kis mértékben marad el, pedig ekkor a pandémia berobbanásának hatására soha nem látott érdeklődés volt a befektetési arany iránt. A BÁV tavalyi forgalmi adatai is jól mutatják, hogy egy hosszútávú befektetési portfólió részeként a magyarok változatlanul részben aranyban tartják a pénzüket”

– mondta Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója.

Az év során a piacon a két legkelendőbb kiszerelés a legkisebb 5 grammos és a legnagyobb 100 grammos volt. A kisebb kiszerelést előnyben részesítő ügyfelek a visszaváltásnál csak a számukra szükséges mennyiséget tették pénzzé.

Ne hagyd ki!