Befektetési aranytömb
Fotó: BÁV Zrt.

Aranyat, ékszert, drága órát vett a magyar, már aki megtehette

A vártnál is jóval élénkebb volt a kereslet tavaly a BÁV üzleteiben a befektetési célú aranytömbökre, a forgalom értéke így meghaladta az egymilliárd forintot. A rekord azonban nem dőlt meg.


Hajszál híján

Az éves árbevétel a 2020-as rekord évtől csak kis mértékben marad el, pedig ekkor a pandémia berobbanásának hatására soha nem látott érdeklődés volt a befektetési arany iránt. A BÁV tavalyi forgalmi adatai is jól mutatják, hogy egy hosszútávú befektetési portfólió részeként a magyarok változatlanul részben aranyban tartják a pénzüket

– mondta Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója.

Az év során a piacon a két legkelendőbb kiszerelés a legkisebb 5 grammos és a legnagyobb 100 grammos volt. A kisebb kiszerelést előnyben részesítő ügyfelek a visszaváltásnál csak a számukra szükséges mennyiséget tették pénzzé.

Mi várható idén?

Vita van. Az egyik tábor szerint a jelenlegi laza monetáris politika a végéhez közeledik, ha vége a pénzbőségnek, a nemesfémek ára mérséklődhet. A másik tábor szerint ezek fejlemények már be vannak árazva. Éppen ezért bőven akadnak olyanok, akik úgy vélik: a jegyzés idén a jelenlegi, unciánkénti 1800 dollárnál magasabban, jellemzően 1850-1900 dollár között ingadozik majd.

Hosszabb távon is vannak eltérések az előrejelzésekben, de már egyértelműen emelkedő trend rajzolódik ki. A mérsékeltebb szereplők is úgy látják, hogy az évtized közepéig a 2800-3100 dolláros unciánkénti jegyzés a reális forgatókönyv.

Az ékszerpiacon is gondok voltak

Az autóiparban a chiphiány, az ékszeriparban a főként Ázsiából származó alapanyagok (pl. drágakövek) forrásainak olykor csaknem teljes elapadása okozott problémát. Ezt tetézte a nemesfémek árának, a munkabéreknek és a rezsinek a növekedése, illetve ezzel párhuzamosan a megbetegedésekből fakadó munkaerőhiány. A fejlemények hatására számos ékszerkészítő cég ment tönkre. A megrendelések teljesítése terén nem voltak ritkák a fél éves csúszások sem. Bár a BÁV-nál is jelentkeztek szállítási problémák, az előrelátó rendelések révén végül ezt a vásárlók már nem érzékelték. Összességében az említett nehézségek markánsan megemelték az új ékszerek árait.

Lényeges különbségek alakultak ki az új- és a használt ékszerek piaca között, hiszen, bár az utóbbiaknál is korrigált a piac a nemesfém árfolyamelkedése miatt, de ezeket más árdrágító tényező nem terhelte. Így a használt ékszerek ár-érték arányban tovább növelték előnyüket az újakkal szemben.

A magasabb árkategóriában előtérbe kerültek a befektetési ékszerek: a híres ékszerházak ikonikus darabjai, valamint a nagy briliánsokkal díszített ékszerek. Ennek eredményeként 2021-ben a BÁV aukciók korábbi ékszerrekordjai is többször megdőltek. A Magyarországon legdrágábban aukción elkelt ékszer 43,2 millió forintért egy több mint 8 karátos briliánsgyűrű lett. A férfiaknál a korábbiaknál is nagyobb mértékben folytatódott a befektetési órák térhódítása. Itt is új rekordot üdvözölhettek: a legdrágábban eladott óra egy Rolex GMT-Master II. lett 16,8 millió forinttal. Mivel ebben a szegmensben bőven van hova felzárkózni a nemzetközi trendekhez, így 2022-ben további rekord leütések várhatóak.


Ne hagyd ki!