Sokan menekítették a pénzüket aranyba az ukrajnai háború kitörése után is
Fotó: Shutterstock

Budapesten is beköszönt az aranyautomaták kora?

Számos városban találkozhatunk aranyautomatákkal világszerte. Az ATM-ekből különböző méretű, jellemzően 24 karátos aranyérmék vásárolhatók bankkártyával. A szakember elmondta, Magyarországon is megjelenhetnek-e hasonló automaták a közeljövőben.


Aranyautomatákba botolhatunk világszerte

A napokban India Telangána szövetségi állama egyik városában jelent meg olyan ATM az utcán, amelyből aranyat lehet vásárolni bankkártyával. Az automatában 5 kilogrammnyi, 24 karátos aranyérme fér el nyolc változatban, fél grammtól 100 grammig.

Bő tíz évvel ezelőtt már Dubaj egyik bevásárlóközpontjában, illetve az ottani Atlantis Hotel halljában is láttam aranyautomatát, ami egyunciás aranyérméket adott ki. Akkor persze még csak készpénzért lehetett aranyat vásárolni a géptől, méghozzá ezervalahányszáz dollárért. Ez teljesen megszokott dolog azokban az országokban, ahol az arany a középosztály számára elsődleges megtakarítási forma

- nyilatkozta Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő az InfoRádióban.

Ha megüt a válság szele, sokan menekülnek aranyba

A szakember elmondta, hogy az arany egy olyan nyersanyag, amelyet az ipar is felhasznál, de ennél fontosabb az úgynevezett kincsképző funkciója. Ez azt jelenti, hogy amikor növekszik a világban például az inflációtól való félelem, vagy bizonytalanná válik egy nemzeti valuta értéke, akkor az emberek igyekeznek aranyat vásárolni.

Erre láthattunk példát idén márciusban az ukrajnai háború kitörését követően. Az arany ára hirtelen 2050 dollárra ugrott, majd lassan lement. Most ugyanúgy 1777 dollár, mint amennyi egy évvel ezelőtt volt. Időközben megugrott az infláció és megnőttek az alapkamatok.

Az amerikai állampapír kamatszintje 4-5 százalék között van, és az eurózónában is 3 százalék fölötti a kockázatmentes kamatszint. Tehát ha most aranyba fektetünk, akkor a dollárkamatokhoz képest évente lemondtunk 4-5 százalék, tehát 60-80 dollárnyi bevételről, hiszen az arany nem kamatozik – magyarázta Korányi.

A szakértő hozzátette, nehezen tudná elképzelni, hogy Budapest utcáin megjelenjenek az aranyat árusító automaták. Részben azért, mert jogi akadályai vannak. Ugyanis 2 millió forint fölötti vásárlásnál az aranykereskedőknek azonosítaniuk kell a vevőket. Erre nem sok lehetőség lenne egy automatánál.

Ingadozott idén az arany árfolyama

Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója is elmondta: pénzügyi kríziskor az arany az egyik legbiztonságosabb, a fizetőértéket megőrző befektetés, a kilábalási időszak kezdetétől pedig az első olyan eszközök között van, amelyek jó eséllyel számítanak értéknövelő befektetésnek. Hozzátette: hosszabb távon mindenképp az arany árfolyamának emelkedésére számítanak.

A cég közleménye arra is felhívta a figyelmet, hogy az arany világpiaci ára az 1650-1900 dollár közötti sávban mozgott unciánként (31,1 gramm) az elmúlt egy évben, ez alól az orosz-ukrán háború kitörését követő hetek jelentettek kivételt, amikor a bizonytalan helyzetben hirtelen megugrott az árfolyam, és 2000 dollár fölé is került a jegyzés.

A befektetési célú aranytömbök hazai árát a dollár árfolyama is befolyásolja, hiszen ára ahhoz kötött, tehát megvásárlásától kezdve már véd a további esetleges devizaárfolyam-változás kedvezőtlen hatásaitól, ami a jelenlegi inflációs környezetben, a recessziós félelmek közepette növeli a népszerűségét.

Cikkünk nem befektetési ajánlat, csak tájékoztatás!

Ne hagyd ki!