Megugrott a hazai kereslet az aranyra
Fotó: Shutterstock

Emberes mennyiségű aranyat vettek a pénzüket féltő magyarok

Egyre többen keresik a válságálló befektetéseket, az arany iránti bizalom az alacsonyabb kockázatú befektetésekre vágyók körében még mindig töretlen - közölte a BÁV Zálog.


Szeptember közepéig 40 százalékkal nőtt az értékesített aranytömbök mennyisége az előző év hasonló időszakához képest, és megközelítette a 2 milliárd forintot, a tavalyi forgalom valamivel több, mint 1 milliárd forint volt. A befektetési célú aranytömbök (BCA)értékesítése már júniusban meghaladta az 51 kilogrammot, szeptember végére pedig már 72 kilogrammnál járt ( ezt neveztük cikkünk címében emberes mennyiségnek A szerk.) az itthon eladott 999,9 ezrelék tisztaságú nemesfém mennyisége. Emellett az aranyékszerek forgalma is jelentősen nőtt a tavalyi és az idei év hasonló időszakait vizsgálva.

Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója a közleményben ismertette: pénzügyi krízis esetén az arany az egyik legbiztonságosabb, a fizetőértéket megőrző befektetés, a kilábalási időszak kezdetétől pedig az első olyan eszközök között van, amelyek jó eséllyel számítanak értéknövelő befektetésnek. Hozzátette: hosszabb távon mindenképp az arany árfolyamának emelkedésére számítanak.

Az arany világpiaci ára az 1650-1900 dollár közötti sávban mozgott unciánként (31,1 gramm) az elmúlt egy évben, ez alól az orosz-ukrán háború kitörését követő hetek jelentettek kivételt, amikor a bizonytalan helyzetben hirtelen megugrott az árfolyam, és 2000 dollár fölé is került a jegyzés. A befektetési célú aranytömbök hazai árát a dollár árfolyama is befolyásolja, hiszen ára ahhoz kötött, tehát megvásárlásától kezdve már véd a további esetleges devizaárfolyam-változás kedvezőtlen hatásaitól, ami a jelenlegi inflációs környezetben, a recessziós félelmek közepette növeli a népszerűségét - hívták fel a figyelmet a közleményben.Cikkünk nem befektetési ajánlat, csak tájékoztatás.


Ne hagyd ki!