Kis területen óriási mennyiségű zöldséget termel egy startup
Fotó: Shutterstock

800 kg uborka és 500 kg paradicsom terem 1 négyzetméteren

Az állításuk szerint négyzetméterenként évente átlagosan egy tonna zöldséget termel egy izraeli startup a telephelyén. Ez a mennyisége a hozzájuk hasonló profilú cégek termésátlagának nagyjából a nyolcszorosa.


Kis területen óriási mennyiségű zöldséget termel egy startup

A Grow-Tec egy izraeli startup, amely családi kisvállalkozásként indult. Az elmondásuk alapján egy négyzetméter beltéri területen 800 kg uborkát és 500 kg paradicsomot képesek előállítani évente. Tehát nagyjából nyolcszor akkora mennyiséget, mint amire egy átlagos, hasonló profilú cég képes - írja a hortidaily.com.

A Grow-Tec a szabadalmaztatott módszere alapján a növényszárakat több szinten, vízszintesen futtatják. A növények fejlődése legelején a szárak alsó része üres, ezért minden zöldség mellé ültetnek egy másikat is. Az ráfut az elsőre, így érnek el maximális sűrűséget.

Az Agroinform megjegyzi, Ilan Ofer, a vállalat vezető munkatársa szerint a Grow-Tec 4 ezer négyzetméteren 4 ezer tonna zöldséget állít elő évente. Emellett a cég átfogó technológiai megoldásait is kínálja a szabályozott atmoszférában történő növénytermesztéshez.

Óriási potenciál van ebben az ágazatban az átalakuló piacon

Magyarországon rendkívüli időszak után vágtak neki a 2023-as szezonnak a magyar zöldségtermesztők, a megnövekedett energia- és inputanyagárak, az önköltségek drasztikus emelkedése ellenére 2022-ben összességében a termelők jövedelmezősége nem romlott, ez pedig létfontosságú ahhoz, hogy a termelői közösség versenyképes maradjon - derül ki a DélKerTÉSZ szakmai összefoglalójából.

A szövetkezet főként paradicsomot és paprikát termesztő tagjai 2022-ben 53,3 ezer tonna zöldséget értékesítettek, ez több mint 1500 tonnával, majdnem 3 százalékkal haladja meg a 2021-es mennyiséget. Az úgynevezett frisspiaci termékeknél – a paprikánál és paradicsomnál – 1100 tonnával 26 ezer tonna alá csökkent az értékesített mennyiség, a termelők közül ugyanis többen koktélparadicsomot ültettek, ezeknek a hozama pedig alacsonyabb, mint a hagyományos változatoké. A frisspiaci termékek 54 százaléka egyébként paprikaféle, 44 százaléka paradicsom, a többi pedig többek között uborka vagy káposztaféle volt tavaly.

Rekordot hozott az év

A termelőknek 4,4 milliárd forinttal többet tudtunk fizetni mint 2021-ben. Éves szinten ugyanis a termelői árak a frisspiaci termékek közül a paprikaféléknél 42 százalékkal, a paradicsomféléknél közel 40 százalékkal, míg a paprikakülönlegességeknél 12-28 százalékkal nőttek. A DélKerTÉSZ egyébként 2022-ben rekordszintű forgalmat ért el: a zöldség- és gyümölcsértékesítésből származó nettó árbevétel megközelítette a 18 milliárd forintot, ami éves szinten 37 százalékos növekedést jelent

- mondta Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke.

A bevétel növekedéséhez hozzájárult, hogy öt országos hálózattal rendelkező boltláncnak 10 milliárd forintértékben adott el zöldségeket a DélKerTÉSZ, ami több mint 2 milliárd forintos növekedést jelent. A külföldi értékesítés szintén nőtt, mégpedig 34 százalékkal 3,1 milliárd forintra, az exportpiacok közül elsősorban a cseh, szlovák, német, román, bolgár vevők biztosították a legnagyobb megrendeléseket.


Ne hagyd ki!