A fogyási célok eléréséhez különösen ajánlott lehet a fogyasztásuk
Fotó: Shutterstock

Két zöldség, ami segíthet a fogyásban

A zöldségek jellemzően alacsony kalóriatartalmúak és laktató rostokban gazdagok. Emellett általában magas a víztartalmuk, ami megnöveli a térfogatukat, így hozzájárulhatnak a jólakottság tartósabb érzéséhez. Mutatunk két zöldséget, ami különösen hasznosak lehet, ha fogyni akar az ember.


Nagy segítség lehet a fogyásban az articsóka

Pam Hartnett dietetikus szerint a zöldségek közül az articsóka és a spárga segíthetnek leginkább a hasi zsír csökkentésében. Mindkettő rostokban és antioxidánsokban gazdag, valamint hozzájárulhat az egészséges bélmikrobiom fenntartásához, ami támogatja a fogyást.

Az articsóka olyan, mint a bélrendszer szuperhőse, aki lecsap, hogy megvédje a bélrendszer egészségét és segítse a hasi zsírcsökkentést. Ahogy egy szuperhős megvédi a városát a gonosztevőktől, az articsóka pajzsként működik a bélrendszer számára, segít elhárítani a káros baktériumokat, elősegíti az egészséges bélkörnyezetet, és támogatja a súlycsökkentési céljainkat

- idézi a dietetikust a Magyar Mezőgazdaság.

Hozzátette, az articsóka inulinban is gazdag, mely prebiotikumként működik, és táplálja a bélmikrobiomot.

Az inulin olyan típusú szénhidrát, amelyet a gyomorban és a vékonybélben lévő emésztőenzimek nem bontanak le, hanem épségben eljut a vastagbélbe, ahol táplálékul szolgál a jótékony baktériumok számára. Ez elősegíti növekedésüket és aktivitásukat, segít fenntartani az egészséges bélmikrobiomot. (…) Az articsóka antioxidánsokat és fitonutrienseket is tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Elősegítik a bélrendszer egészségét és támogatják a fogyásra irányuló erőfeszítéseket

- nyilatkozta a szakember.

A spárga is segíthet

Hartnett szerint az articsókához hasonlóan a spárga is segíthet a bélmikrobiom megerősítésével csökkenteni a hasi zsírszövetet.

Ahogyan egy kert gazdag termést hoz, a spárga is táplálja a bélrendszert, elősegítve a változatos és egészséges bélbaktériumok növekedését. Tele van prebiotikus rostokkal, például inulinnal és fruktooligoszacharidokkal (FOS), amelyek táplálékként szolgálnak a bélben lévő jótékony baktériumok számára. Ezeket a rostokat a szervezet nem emészti meg, hanem a vastagbélbe jutnak, ahol a bélbaktériumok erjesztik őket, elősegítve növekedésüket és sokféleségüket

- tette hozzá a szakértő.

Megjegyezte, a spárga természetes vízhajtóként is működik. Elősegítheti a fokozott vizelettermelést, ami kiöblítheti a felesleges vizet a szervezetből. Így segíthet enyhíteni a puffadást.

Egészséges és otthon is megterem

Egyébként a Magyarországon is termesztett spárga fiatal hajtását sípnak nevezik, ami zöld és halványított formában is fogyasztható. Jelentős mennyiségben tartalmaznak fenolos vegyületeket és antioxidánsokat, valamint szaponin, vas, réz, foszfor, cink, mangán, magnézium, szelén, illetve számos vitamin (például B1, B2, B6, B9, C és E) is fellelhető bennük.

Hazánkban termelhető a háztájiban és a konyhakertben is. Termesztése különösebb szakértelmet nem igényel, azonban az első években nem szedhetők a sípok: hagyni kell, hogy megerősödjön a növény. A harmadik évben kezdődhet a spárgaszüret. A spárgasípokat akkor érdemes szedni, amikor elérik a 20-25 cm-t.

Kedveli a laza szerkezetű, homokos, tápanyagban gazdag talajokat, amit érdemes a telepítés előtt komposzttal vagy istállótrágyával feljavítani. A száraz és forró időszakokban fontos az öntözése, a gyomlálása és a növényvédelem, hiszen kártevők és gombabetegségek is megtámadhatják.

Ne hagyd ki!