A lista összeállítói három szempontot vizsgáltak: a Nobel-díjasok számát, a lakosság átlagos IQ-szintjét és az iskolázottságát.


Nincs okunk szégyenkezni, jól állunk. Ami a Nobel-díjasok számát illeti, a lista készítői (vouchercloud.com) 9 magyar díjazottat említenek, mert azokat a tudósokat számolják ide, akik Magyarországon születtek (most erről nem nyitunk vitát, más listákon ennél több név szerepel). Mindenesetre az itt szereplő 9 díjazottal az országok rangsorában a 21. helyen állunk. Az elsőség az Egyesült Államoké (368 Nobel-díjassal).

IQ tekintetében a 24. helyen vagyunk, 98,1-es eredménnyel. A listát Szingapúr vezeti, 107,1 ponttal. Ami pedig a harmadik vizsgált kritériumot, az iskolázottságot illeti, itt a 14. pozíció a miénk. Az elsőség Szingapúré.

És akkor jöjjön a végeredmény!

A három lista mindegyikén benne vagyunk az első 25-ben, ez végül, az összesített eredmények alapján a 16.helyre volt elég, előttünk a finnek, mögöttünk a dánok állnak. A legokosabb ország Japán, a második Svájc, a harmadik Kína.

Nem állítjuk, hogy a módszertan tökéletes és nagyon tudományos lenne, de az összesítés kétségtelenül szórakoztató. Ha többre is kíváncsi vagy, a listát ITT találod.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Europa feltérképezése új fejezetet nyit az űrkutatásban

Az élet nyomait kutathatja Elon Musk cége a Jupiter egyik holdján.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!