Eredetileg Észak-Amerikából származik
Fotó: Shutterstock

Nálunk is terjed az immunerősítő bogyós gyümölcs

Számos gyógyhatásáról, például immunerősítő tulajdonságairól is ismert a hazánkban is terjedő fekete törpeberkenye. Szakértő is felhívja a figyelmet a bogyós gyümölcs előnyeire.


Hazánkban is terjed a fekete berkenye

A fekete törpeberkenye (más néven fekete arónia) őshazája Észak-Amerika. A XX. század elején jelent meg Európában, és azóta is gyorsan terjed. Különösen Németországban népszerű, mivel termésének leve jótékony hatásokkal bír az emésztő- és az immunrendszerre. De értékes a magas rezveratroltartalma miatt is. Manapság Magyarországon és más közép-európai országokban is kapható, főleg konténeres csemeteként.

A fekete törpeberkenye egy-három méter magas cserje. Sűrű bokrot képez, valamint rengeteg hajtást és gyökérsarjat fejleszt. Fényigényes, árnyékban nem virágzik. Kevés gyümölcsöt terem. Akár a mínusz 35 fokot is elviseli. A bogyói rendkívül savanyúak, de számos pozitív tulajdonságuk van.

A gyümölcse számtalan vitamint és egyéb biológiailag aktív anyagot tartalmaz. Szerbiai klinikai kísérletek alapján bebizonyosodott antioxidáns hatása is, amely sokat segíthet a vérszegénység leküzdésében. A bogyó levéből kiváló szörpöt üdítőitalt készíthetünk, de felhasználjuk más gyümölcslé színezésére is hasonlóképpen, mint a bodzát

- tájékoztatta Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkertjének igazgatója a Növényvédőszert.

Egzotikus, édesítésre használt gyümölcsök

Egyébként egyes gyümölcsöket édesítőként is felhasználnak. Ezek jellemzően nem ismertek Magyarországon, azonban érdemes lehet megtanulni a nevüket, hiszen a jövőben nagyobb szerephez jutahatnak a világ élelmiszeriparában. De soroljuk a gyümölcsféléket!

Lukuma: Más néven az inkák aranya. Dél-Amerikában őshonos. Jelentős az antioxidáns és a rosttartalma, de tartalmaz C-vitamint, cinket, kalciumot, káliumot és vasat is. Íze a juharszirupéra emlékeztet. A gyümölcséből készült port például desszertek, sütemények vagy fagylaltok édesítésére használják.

A szerzetesgyümölcs: Kína déli részén őshonos. A belőle származó kivonat körülbelül háromszázszor édesebb a szacharóznál. A kínai gyógyászat megfázás és torokfájás kezelésére is használja. Egy benne található vegyület például antioxidáns és gyulladásgátló hatással is rendelkezik.

Curculigo latifolia: Nyugat-Malajziában vadon terem. A gyümölcsében található kurkulin (fehérje) felelős az édes íz kiváltásáért. Kilencezerszer édesebb, mint a normál glükóz.

Synsepalum dulcificum: Tropikus afrikai növény. A gyümölcséből kivont miraculin megváltoztatja az ízérzékelést. A bogyó megrágása után fogyasztott étel édesnek tűnik.

Dioscoreophyllum cumminsii: Afrikából származó kúszónövény. A termése ötféle édes ízű fehérjét tartalmaz. A monellin akár háromezerszer édesebb lehet a szacharóznál. Azonban 50 °C-nál magasabb hőmérsékleten elveszítheti az édességét.

Thaumatococcus danelii: A trópusi Afrikában őshonos. A gyümölcs magjait körülvevő zselés anyagban van jelen a taumatin nevű édesítő anyag. Azonban az csak nyersen rágva érvényesül.

Ne hagyd ki!