Tövisfa, boronafa vagy ekegúzs. Mindhárom szó a kökény megfelelője. Mit rejtenek ezek a kis fekete bogyók, mit készíthetünk belőlük?
A kökény legfontosabb hatóanyagai közzé tartozik az amigdalin, a pektin, a C-vitamin, az almasav, a cserzőanyagok és a sók. A virágából készült főzet enyhe hashajtó hatással bír, amit elsősorban a gyermekeknél alkalmaznak szorulás esetén. De zsírcsökkentő, vértisztító hatással is rendelkezik, illetve hatékonyan alkalmazható vese- és hólyagbántalmaknál is. A kökényvirág főzetét lábfürdőkhöz is használják: a legjobb hatás elérése érdekében sót és hamut kevernek hozzá - idézi az Agroinform az Egy.hu cikkét.
Likőrtől teáig
Felnőtteknek kedvelt itala a kökénylikőr, aminek az elkészítéséhez két kilogramm dércsípte kökényt kell megmosnunk, összezúznunk, edénybe tennünk, és felöntenünk másfél liter alkohollal (ehhez a legjobb a vodka vagy a semleges ízű pálinka).
Alkoholmentes változata a kökényszörp, ami gyorsan a gyerekek nagy kedvence lesz.
Kökénylekvárt is készíthetünk, amihez az érett, dércsípte kökényeket nagyon kevés vízben kell felfőznünk, majd áttörnünk.
A kökénysajthoz addig kell sütnünk a megmosott kökényszemeket, amíg könnyen átpasszírozhatók lesznek a termések, majd a passzírozás után a kapott sűrítményt annyi cukorral kell ízesítenünk, hogy a főzés során keményebb masszát kapjunk.
Tea készítéshez a kökényeket le kell forrázzuk – 10–15 szemet számolva egy bögrényi teához. Hagyjuk ázni húsz percet, majd szűrjük le, és ízlés szerint ízesítve fogyasszuk.
Pálinka is készíthető belőle
Korábbi cikkünkből az kiderül, hogy kökényből pálinka is készíthető. Ugyan a klasszikus pálinkák két meghatározó gyümölcse a barack és a szilva, de népszerű a meggy, az alma és a körte, valamint előfordulnak a piacon szőlőből, törkölyből, birsből és cseresznyéből készült pálinkafélék is. Olcsóbb ára miatt pedig továbbra is gyakori a vegyesgyümölcs-pálinka. Azonban egyre többen igénylik az új ízeket. Ezért teret hódítanak olyan vadgyümölcsök és bogyósok is a pálinkaágazatban, mint a málna, a feketeribizli, a szeder, a kökény, a berkenye és a som, bár ezek a ritkaságuk és a gyenge kihozataluk miatti drágaságuk okán csak réspiaci szerepet töltenek be.