Vadszeder egészség bemutatás
Shutterstock

Most érik, egészséges, ingyenes: ne hagyd ki ezt a gyümölcsöt

A vadszeder (Rubus Fruticosus) a legrégebbi gyógynövényeink egyike. Erdőben, réten, utak mellett már érik, fizetnünk sem kell érte. A-, B- és C-vitaminokban gazdag és a termés ízletesebb, mint a nemesített változat.


Gyorsan terjed, dús, életerős utódokat nevel, erdőkben, parlagon hagyott területeken, utak mentén csoportosan fordul elő, erős tüskékkel felvértezve védi magát a betolakodókkal szemben. De a tüskéi ne riasszanak el senkit, mert a feketéllő termései sokkal ízletesebbek, mint nemesített változataiké.


A görögök és rómaiak üdítőitalt készítettek belőle. Kedvelt gyógyír volt köszvény esetén, a 18. században köszvényszedernek is nevezték.

A vadszeder A-, B- és C-vitamint gazdagon rejtő gyümölcsei augusztusban érnek meg a gyűjtésre. Az érett gyümölcs felhasználása nagyon sokrétű: lekvár, szörp, zselé és vadhúsokhoz kínált mártás is készülhet belőle. A vadszederből hűsítő fagyi is készíthető, de a friss gyümölcs nagyon finom túróba vagy natúr joghurtba is - írja az Agroinform.

Áfonya, málna, szeder: ezért egyél bogyós gyümölcsöt

A közelmúltban beszámoltunk több más bogyós gyümölcs kedvező egészségügyi hatásáról. Összességében elmondható, hogy a bogyós gyümölcsök rendkívül magas antioxidáns- és vitamintartalommal rendelkeznek, erősítik az immunrendszert és serkentik az agyműködést. A ribizli hatásos lehet az izom- és ízületi fájdalmak csökkentésében. A málna segít kordában tartani a vérnyomást és a vércukorszintet, könnyíti a fogyást. A vörös áfonya flavonoidjai védik az ereket, és támogatják a szív- és érrendszer egészségét. Az egres jótékony hatással van az emésztésre, támogatja a vese és a máj egészségét, és a gyulladások ellen is bevethető. A szamócában nagy arányban található benne B6-vitamin, C-vitamin, folsav, jód, kálium, mangán, réz.

Ne hagyd ki!