Bár tele van káliummal és hasznos vitaminokat tartalmaz, mégsem ajánlott banánt keverni a reggeli frissítő turmixba – erre a megállapításra jutott egy kutatás, amely szerint a bogyós gyümölcsökben található jótékony antioxidánsok hatását nyomhatja el a trópusi gyümölcs, írja az Origo.
A flavonoidok több élelmiszerben megtalálhatók, a bogyós gyümölcsök különösen sokat tartalmaznak belőlük, fontos szerepet töltenek be étrendünkben. Ezek a vegyületek viszonylag gyorsan felszívódnak és feldolgozásra kerülnek, a keletkező anyagcseretermékek (metabolitok) pedig a szív- és érrendszer állapotától kezdve a kognitív képességekig több életfunkciónkat javítják.
Egy új kísérletben a Kaliforniai Egyetem (UCD) kutatói ugyanakkor bebizonyították, hogy a banán képes elnyomni ezeket a jótékony hatásokat, mert drasztikusan csökkenti a testben keletkező hasznos metabolitok mennyiségét, amennyiben bogyós gyümölcsökkel turmixoljuk össze.
Az egyetem kutatói egy nyolctagú csoportnak flavonoidokban gazdag, bogyós gyümölcsökből készült turmixot, vagy flavonoidokat tartalmazó kapszulát adtak, ami jelentősen megemelte a vérükben a jótékony hatású metabolitok szintjét. Amikor azonban banánt is adtak a keverékhez, 84 százalékos csökkenést mértek.
Az eredmény a kutatókat is meglepte, a munka az Origo beszámolója szerint folytatódik.