Egészségesek és édesek
Fotó: Shutterstock

6 édesítésre használt, különleges gyümölcs

Sorolunk néhány olyan egzotikus gyümölcsöt, melyeket élelmiszerek édesítésére használnak a világ egyes vidékein. Ráadásul ezek igen egészségesek is. Emiatt egyre nagyobb szerephez juthatnak a globális élelmiszeriparban.


Egzotikus, édesítésre használt gyümölcsök

Egyes gyümölcsöket édesítőként is felhasználnak. Ezek jellemzően nem ismertek Magyarországon, azonban érdemes lehet megtanulni a nevüket, hiszen a jövőben nagyobb szerephez jutahatnak a világ élelmiszeriparában. De soroljuk a gyümölcsféléket!

Lukuma: Más néven az inkák aranya. Dél-Amerikában őshonos. Jelentős az antioxidáns és a rosttartalma, de tartalmaz C-vitamint, cinket, kalciumot, káliumot és vasat is. Íze a juharszirupéra emlékeztet. A gyümölcséből készült port például desszertek, sütemények vagy fagylaltok édesítésére használják.

A szerzetesgyümölcs: Kína déli részén őshonos. A belőle származó kivonat körülbelül háromszázszor édesebb a szacharóznál. A kínai gyógyászat megfázás és torokfájás kezelésére is használja. Egy benne található vegyület például antioxidáns és gyulladásgátló hatással is rendelkezik.

Curculigo latifolia: Nyugat-Malajziában vadon terem. A gyümölcsében található kurkulin (fehérje) felelős az édes íz kiváltásáért. Kilencezerszer édesebb, mint a normál glükóz.

Synsepalum dulcificum: Tropikus afrikai növény. A gyümölcséből kivont miraculin megváltoztatja az ízérzékelést. A bogyó megrágása után fogyasztott étel édesnek tűnik.

Dioscoreophyllum cumminsii: Afrikából származó kúszónövény. A termése ötféle édes ízű fehérjét tartalmaz. A monellin akár háromezerszer édesebb lehet a szacharóznál. Azonban 50 °C-nál magasabb hőmérsékleten elveszítheti az édességét.

Thaumatococcus danelii: A trópusi Afrikában őshonos. A gyümölcs magjait körülvevő zselés anyagban van jelen a taumatin nevű édesítő anyag. Azonban az csak nyersen rágva érvényesül – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Megérkezett a Limonádé alma

A Rice Fruit Company elsősorban keleti almákkal foglalkozik. Ők jelentették be a napokban, hogy elkezdték az új Limonádé alma szállítását a piacokra. Mint közölték, az élénk, citromsárga, új almafajtára már most jelentős a kereslet – írja a Fresh Fruit Portal.

Nagyon izgatottak vagyunk, hogy olyan almát kínálunk, amely szép és friss, de ami a legfontosabb, finom. (…) A csomagolással szeretnénk kitűnni a többi almafajta közül, amelyek az üzletek polcaira kerülnek. A kiváló minőségű, étkezési célra is alkalmas gyümölcs látványos színével amúgy is könnyű helyzetben van

- idéztük Jill Hughey-t, a Rice Fruit Company értékesítési igazgatóját a napokban.

A Lemonade™ -et a Braeburn és a Gála almafajták keresztezésével alkották meg. A cég állítása szerint a fajták legjobb tulajdonságait sikerült benne ötvözni, hiszen mutatós, ropogós, ízletes és kiváló benne a sav-cukor arány. Sőt, úgy tűnik nincs különösebb akadálya annak, hogy idővel Magyarországon is termesszék.

Ne hagyd ki!