Jelentős a magyar és az európai cukorhiány is
Fotó: Shutterstock

Fordulatot hozhat a hiány a cukortermelésben

Európai szintű a hiány cukorból. Azonban a keresleti piac felverheti a cukorrépa árát, így ha sikerül megállapodniuk a magyar cukorrépa-termelőknek az ország egyetlen cukorgyárával az árszintről, az fordulatot hozhat a hanyatló hazai cukortermelésben.


Nemzetközi cukorhiány

Nem elegendő a magyar cukortermelés a hazai fogyasztás kielégítésére, miután a cukorimportunk visszaesett a kedvezőtlen nemzetközi piaci helyzet, valamint az ársapka miatt.

Az elmúlt években alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők csökkentették a termőterületet. Amíg 2017-ben több mint 17 ezer hektáron termesztettek nálunk cukorrépát, addig tavaly csak 10 500 hektáron, idén pedig 9 600 hektáron. A helyzetet súlyosbította az aszály, így az idén egyébként sem számíthatunk jó cukorrépatermésre. Pedig, ha kevés lesz a cukorrépa, az a cukor árának az emelkedéséhez vezethet.

Magyarországon nagyjából évi 300 ezer tonna cukor fogy. A hazai termelés 80 ezer tonna volt tavaly az ország egyetlen cukorgyárában, Kaposváron, idén pedig 40-50 ezerre mérséklődhet. Várhatóan a cukorfogyasztás negyedét sem tudja előállítani 2022-ben hazánk cukoripara. Emellett az egész kontinens cukorhiánnyal küzdött már tavaly is, és feltételezhető, hogy jövőre sem lesz elég cukor.

Fordulat állhat be a piacon

Az EU-csatlakozás utáni első két évben tonnánként 46,72 euróért termelték hazánkban a cukorrépát, azonban az utóbbi években sokszor 26 euróért.

Kaposváron egyébként egymillió tonna cukorrépát képesek feldolgozni. Idén a 8650 hektárról jó esetben hektáronként 50 tonnával lehet számolni, így összesen 433 ezer tonna répa kerül hazai termelőktől a gyárba, ilyen alacsony kapacitáskihasználtsággal viszont a feldolgozás sem elég hatékony

- nyilatkozta Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) elnöke a VG-nek.

A szakember hozzátette, hogy eljött az idő, amikor a piac honorálja az előállítás költségeit. Idén csúcscukorár alakult ki, amiből ki lehet fizetni a termelőt. A 400-450 euró körüli tonnánkénti árak ugyanis 1000 euró fölé emelkedtek. Ezért a korábbi tonnánként 30 euró alatti répaárról a 60 euró körüli árszintre kellene elmozdulni.

A magyar termelők azt szeretnék, és én is azt képviselem, hogy az Ausztriában alkalmazott kondíciókat kapják meg a hazai répabeszállítók is. Ezzel elismernék a költségeiket, és jövedelmet is realizálhatnának

- tette hozzá.

Ha pedig jelentősen emelkedik a cukorrépa felvásárlási ára, az a termőterületeinek a néhány ezer hektáros bővülését is hozhatja Magyarországon egyetlen év alatt.

Ne hagyd ki!