Több előnyük lehet a konzerves élelmiszereknek. Például megkönnyíthetik a bevásárlást és hosszú főzési idő spórolható meg velük. Számos fajtájuk egészséges is lehet, de nem mindegyik! Mutatunk négyet, amit inkább érdemes kerülni.
Négy kerülendő konzerves élelmiszer
Igen elterjedtek a sokáig frissen maradó konzerves élelemiszerek világszerte. A hosszabb frissesség mellett nagy előnyük az is, hogy megkönnyíthetik a bevásárlást és hosszú főzési idő spórolható meg általuk. Sok konzervált élelmiszer meglehetősen egészséges, azonban nem mindegyik! Van közöttük néhány, melyeket jobb lehet kerülni. Mutatjuk a Nosalty összeállítását a hanyagolandó konzervekről.
Paradicsomos bab: Érdemesebb lehet saját paradicsomos babot készíteni a konzerves változat helyett. Az egyébként rengeteg fehérjét és ásványi anyagokat, valamint vitaminokat tartalmazó fehérbab paradicsomos-sós-cukros lében idővel sokat veszít tápanyagtartalmából. Emellett megemeli a vércukorszintet is.
Albacore tonhal: A konzerves tonhalak többsége nagyon egészséges, azonban ez nem jelenthető ki egyértelműen a hosszú úszójú “albacore” fajtát tartalmazó tonhakonzervekről. Az albacore háromszor annyi metilhiganyt tartalmaz, mint a hagyományos tonhal. Ez az anyag nagy mennyiségben fogyasztva ártalmas lehet az egészségre.
Cukrozott gyümölcs: Bár a gyümölcsök jellemzően igen egészségesek, a legtöbb konzervált gyümölcsöt sűrű cukorszirupban tartósítják. A hozzáadott cukorral kapcsolatos problémákról például ebben a cikkünkben is írtunk.
Leves: Nem mindegyik konzervleves jó választás a boltokban. Általában ezekben is sok a só és a cukor.
Ha magas a vérnyomásod, szintén gondot okozhatnak a konzervek
Krutika Nanavati dietetikus szerint számos konzerv a hipertóniákkal küzdőknek sem megfelelő a magas nátriumtartalma miatt.
A konzervekhez időnként nagy mennyiségű nátriumot, cukrot vagy tartósítószereket adnak, hogy javítsák az ízüket. (…) Sok konzerv tartalmaz biszfenol-A-t (BPA) is, egy olyan vegyi anyagot, amelyről ismert, hogy hormonális zavarokat okoz, és számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe
- mondta Nanavati.
Megjegyezte, a konzervek jellemzően nem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint a teljes értékű élelmiszerek. Viszont, ha valaki mégis konzervet vásárol, érdemes olyat választania, amelyiknek minimális a hozzáadott cukor- vagy nátriumtartalma.