Meglehetősen olcsó, de nem a legjobb a minősége – véli a szakértő
Fotó: Shutterstock

Kínai csemegekukorica miatt aggódik a hazai konzervipar

Örülnek a magyar termelők, hiszen jó termésre számíthatnak idén csemegekukoricából. Azonban a feldolgozóipar több problémára is figyelmeztet a termék piacán. Növekedtek a költségeik, valamit gondot okozhat az olcsó, de gyengébb minőségű kínai importkukorica is.


Jó termés várható csemegekukoricából

Jelenleg a termelői oldalról nem hallani panaszt. A tavalyi évhez képest nagyon jónak ígérkezik az idei termés a mostani állapotok szerint. Tavaly ilyenkor sárga, kiégett volt a határ, most élénkzöld, kellően magas és erős a növény, vagyis jó termés várható

nyilatkozta a csemegekukoricáról Kovács János, a Kecskeméti Konzerv Kft. ügyvezetője és gazdasági igazgatója az Agrárszektornak.

Azonban hozzátette, bár jó lehet a termés, gondok adódhatnak a termék piacán. Mint mondta, "a szerződött mennyiségen felül megtermett csemegekukoricát már nem is szeretnék átvenni a feldolgozók."

Ezt azzal magyarázta, hogy a feldolgozóipar önköltségének emelkedését (például megugrott az energia, a munkaerő és az alapanyagok költsége) nem követte az átadási árak emelkedése. A tavalyi szűk kínálata miatt pedig az importőrök és a kereskedelmi láncok új beszerzési források után néztek.

Olcsó kínai importkukorica okozhat gondot

A hiányt az olcsó, ám gyenge minőségű kínai csemegekukorica töltötte be. Idén elegendő lesz az európai termés is, de a kínai import olyan áron jön, hogy láthatóan továbbra is jelen van a piacon, annak dacára, hogy a minősége meg sem közelíti az európai színvonalat

- tette hozzá a szakértő.

Jelenleg a kiskereskedelmi csemegekukorica nagyjából 10 százaléka kínai, de ennél nagyobb az aránya a horeca-szektorban (HoReCa, azaz hotels, restaurants, cafes, vagyis szállodák, éttermek, kávézók – a szerk.), mintegy 50 százalék. Emiatt az ázsiai termék a hazai árakat is lenyomja.

Csökkent tavaly a termés csemegekukoricából és zöldborsóból

A magyar hűtő- és konzervipari termékek 70-80 százalékának az alapja a zöldborsó és a csemegekukorica. Tavaly az előbbi termőterületei 15-20 százalékkal csökkentek az előző évek átlagához képest, és csak alulról súrolták a 18 ezer hektárt. A kedvezőtlen időjárás pedig nagyjából 15 százalékos terméskiesést okozott a borsónál.

Fővetésű csemegekukoricát több mint 27 ezer hektáron vetettek 2022-ben. A rendkívüli tavalyi aszály és forró időjárás miatt a másodvetések jó része meghiúsult, így az elmaradó vetésekkel együtt nagyjából 15 százalékkal esett vissza a termőterülete. Az időjárás pedig 35 százalékos terméskiesést okozott a tengeriben. Annak ellenére is jelentős volt a kiesés, hogy a másodvetésnek kimondottan kedvezett az ősz.

A feldolgozók a késztermék-előállításban is hasonló mértékű csökkenést könyvelhetnek el. Egyébként tavaly 50 százalék körüli alapanyagár-emelést hajtottak végre a konzervgyárak és hűtőházak.


Ne hagyd ki!