A legrosszabb éveit élheti az ágazat Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Beleremegett a magyar hűtő- és konzervipar az idei szezonba

A zöldborsó és a csemegekukorica a hűtő- és konzervipar vezértermékei Magyarországon. Idén nem alakult fényesen a hozam egyik zöldségből sem, de az említett iparágaknak nem csak emiatt volt különösen nehéz az évük.


Csökkent a termés csemegekukoricából és zöldborsóból

A magyar hűtő- és konzervipari termékek 70-80 százalékának az alapja a zöldborsó és a csemegekukorica. Idén az előbbi termőterületei 15-20 százalékkal csökkentek az előző évek átlagához képest, és csak alulról súrolták a 18 ezer hektárt. A kedvezőtlen időjárás pedig nagyjából 15 százalékos terméskiesést okozott a borsónál.

Fővetésű csemegekukoricát több mint 27 ezer hektáron vetettek 2022-ben. A rendkívüli idei aszály és forró időjárás miatt a másodvetések jó része meghiúsult, így az elmaradó vetésekkel együtt nagyjából 15 százalékkal esett vissza a termőterülete. Az időjárás pedig 35 százalékos terméskiesést okozott a tengeriben. Annak ellenére is jelentős a kiesés, hogy a másodvetésnek kimondottan kedvezett az ősz.

A feldolgozók a késztermék-előállításban is hasonló mértékű csökkenést könyvelhetnek el. Egyébként idén 50 százalék körüli alapanyagár-emelést hajtottak végre a konzervgyárak és hűtőházak - áll a FruitVeb elemzésében.

A legrosszabb éveit élheti az ágazat Magyarországon

A mezőgazdasági termelői árak megugrása mellett idén robbanásszerűen emelkedett például a hűtő- és konzervipar áram- és földgázköltsége. Emellett munkaerőhiány is sújtotta a szektort.

Az ágazati problémák nem újkeletűek, fennállnak néhány éve, viszont mára elmélyültek és krónikussá váltak. A megoldásukon a tavalyi év sem segítette, az idei szezon pedig minden eddiginél többet rontott a helyzeten.

Lerombolták a mariupoli acélművet, drágult a konzervdoboz

Tovább rontott a konzervipar helyzetén, hogy az ukrán mariupoli acélgyár jelentős beszállítója volt több, hengerelt acéllemezeket és abból konzervdobozokat gyártó európai cégnek. Komoly aggodalmakat okoztak a magyar konzerviparban is a mariupoli háborús események, mivel az ottani acélmű orosz lerombolása a hazai vállalatok tevékenységére is kihatott.

A zöldség- és gyümölcsfeldolgozási időszakban a mariupoli acélmű termelésének kiesése miatt a konzervipari társaságok nehezebben jutottak göngyölegekhez. Az ellátási láncok szakadásai okán pedig drágultak a fémdobozok, ami a konzervek áremelésével is párosult.

A konzervdobozok a háború kitörése utánai hónapokban több mint a másfélszeresükre drágultak, bizonyos esetekben akár az egy termékre jutó termelési költség felét is kitették.

A konzerv- és hűtőipar nagyjából nyolc százalékát fedi le a teljes hazai élelmiszer-feldolgozó iparnak. Több, váratlan, negatív hatás is érte őket az elmúlt években, amire nem tudtak felkészülni. A koronavírus-járvány miatt számos exportpiacuk hónapokra bezárt. A HoReCa szektor lezárásával is jelentős felvevőpiacot veszítettek el.


Ne hagyd ki!