Szakadoznak a göngyöleg-ellátási láncok
Fotó: Shutterstock

Lerombolták a mariupoli acélművet, drágul a konzervdoboz

Olyan termékek is készültek az ukrajnai harcok során lerombolt mariupoli acélműben, amelyeket konzervipari cégek is felhasználtak a konzervdobozaikhoz. A termelés kiesése miatt göngyölegdrágulástól és átmeneti göngyöleghiánytól tartanak a szakértők.


Tovább drágulhatnak a konzervek

Az ukrán mariupoli acélgyár jelentős beszállítója volt több, hengerelt acéllemezeket és abból konzervdobozokat gyártó európai cégnek.

Komoly aggodalmakat okoznak a magyar konzerviparban a mariupoli háborús események, mivel az ottani acélmű orosz lerombolása a hazai vállalatok tevékenységére is kihathat

- nyilatkozta Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az agrárszektor.hu-nak.

A nyáron induló hazai zöldség- és gyümölcsfeldolgozási időszakban a mariupoli acélmű termelésének kiesése miatt az a veszély fenyeget, hogy a konzervipari társaságok nehezebben jutnak göngyölegekhez. Az elnök szerint az érintett cégek most arra törtkeszenek, hogy mielőbb beszerezzék a konzervdobozokat és az egyéb, szükséges göngyölegeket. Olyan szerződéseket próbálnak kötni a hagyományos beszállítóikkal, amelyek garantálják a csomagolóanyagok későbbi megérkezését. A háború miatt azonban előfordulhat, hogy zavar lép fel a csomagolóanyag-ellátásban.

Megérezhetik a vásárlók

Az ellátási láncok szakadásaiból következhet az is, hogy drágábbak lesznek a fémdobozok, ami a konzervek áremelésével is járhatnak.

A cégeknél alkalmazott konzervdobozok egy év alatt 50-70 százalékkal drágultak, és ma már előfordulhatnak olyan termékek, amelyeknél a dobozár akár a termelési költségek felét is kiteheti. Mindez tovább erősíti az iparágban is megmutatkozó áremelési kényszert, amely más költségtényezők folyamatos növekedése miatt is nehéz helyzetet teremt a vállalatok számára

- idézi a portál Sebesta Pétert.

Óriási a drágulás hazai konzerv- és hűtőiparban

Február közepén írtunk róla, hogy a konzerv- és hűtőipar nagyjából nyolc százalékát fedi le a teljes hazai élelmiszer-feldolgozó iparnak. Több, váratlan, negatív hatás is érte őket az elmúlt években, amire nem tudtak felkészülni. A koronavírus-járvány miatt számos exportpiacuk hónapokra bezárt. A HoReCa (hotelek, éttermek, kávézók) szektor lezárásával is jelentős felvevőpiacot veszítettek el. Ráadásul a zöldborsó az egyik kulcstermékük, amelynek évről évre csökken a vetésterülete hazánkban. Problémát jelentett ezért a feldolgozókapacitásuk kihasználása. A hüvelyes egyébként sem hozott sok termést tavaly. A szakember emellett további problémákról számolt be már az ukrajnai háború előtt is.

Termékeink szinte minden költségeleme jelentősen emelkedett az elmúlt 12-18 hónapban, így például a gáz ára körülbelül három-ötszörösére, az elektromos áram több mint kétszeresére, kartonanyagok, dobozok, több mint kétszeresére, a konzervdoboz alapanyaga többszörösére, a fóliaköltségek nagyjából ötven százalékkal, a raklapok pedig kétszeresére drágultak

– nyilatkozta korábban Sebesta Péter.


Ne hagyd ki!