Egyelőre a kiutat sem látni a helyzetből
Fotó: Shutterstock

A legrosszabb éveit élheti ez az ágazat Magyarországon

A gazdasági környezet, a világpolitika és az időjárás is "összefogott" a hazai zöldség-gyümölcs feldolgozóipar ellen. Elszálltak a költségeik, valamint a két legjelentősebb termékükben, a csemegekukoricában és a zöldborsóban is jelentős a termésveszteség idén.


Nagy gondban a hazai zöldség-gyümölcs feldolgozóipar

30-35 ezer hektáron termelt csemegekukoricát az elmúlt években Magyaroroszág, körülbelül 500-550 ezer tonna mennyiségben. Zöldborsóból – csökkenő tendencia mellett – 18-20 ezer hektáron 80-120 ezer tonnát állítottunk elő. E két zöldségféle együttesen a hazai zöldségtermő területek 60 százalékát teszik ki. Mindkét terméket 90-95 százalékban a hűtő- és konzervipar használja fel, amely a zöldség-gyümölcs feldolgozóipari kibocsátását 2/3-át adja. Az iparág kapacitás-kihasználtságának 70-80 százalékát is ez a két növény jelenti – írja iparági elemzésében a FruitVeb.

A feldolgozók problémái tavasszal kezdődtek, amikor szembesültek a megugró termelői árakkal. Nem sokkal később kitört az orosz-ukrán háború, ami robbanásszerűen növelte egyebek mellett az ágazat elektromos energia- és földgáz-költségeit. Emellett a munkaerőhiány is sújtotta a szektort.

Ha mindez nem lenne elég, az időjárás sem kedvezett a borsónak és a csemegekukoricának, a hőhullámok és az aszály miatt. A júniusban betakarított zöldborsónál nagyjából 10-15 százalékos volt a termésveszteség. A csemegekukorica-feldolgozási szezon első szakaszában 50-100 százalékos terméskiesés volt mérhető, később pedig 20-30 százalék. Azonban a csemegekukorica időszaka még tart. A napokban indul a másodvetésű területek betakarítása, ezért végleges összegzést nem lehet adni. Az viszont biztos, hogy idén a csemegekukorica-ágazat kiesése 25-40 százalék közé fog esni.

Az ágazati problémák nem újkeletűek, már néhány éve fennállnak, viszont mára elmélyültek és krónikussá váltak. A megoldásukon a tavalyi év sem segítette, az idei szezon pedig minden eddiginél többet rontott a helyzeten.

Lerombolták a mariupoli acélművet, drágul a konzervdoboz

Írtunk arról is, hogy az ukrán mariupoli acélgyár jelentős beszállítója volt több, hengerelt acéllemezeket és abból konzervdobozokat gyártó európai cégnek. Komoly aggodalmakat okoznak a magyar konzerviparban a mariupoli háborús események, mivel az ottani acélmű orosz lerombolása a hazai vállalatok tevékenységére is kihat.

Az induló hazai zöldség- és gyümölcsfeldolgozási időszakban a mariupoli acélmű termelésének kiesése miatt a konzervipari társaságok nehezebben jutottak göngyölegekhez. Az ellátási láncok szakadásai miatt drágultak a fémdobozok, ami a konzervek áremelésével is párosulhatott.


Ne hagyd ki!