Drasztikusan visszaesett a hazai termés
Fotó: Shutterstock

Ha így folytatódik, vége a népszerű, hazai zöldségnek

Miután nagyjából megfeleződött a zöldborsó hazai termőterülete, idén a termésátlaga és az ára is messze elmarad az elfogadhatótól. Nagyon rossz helyzetbe kerültek a hazai borsótermesztők. Pedig korábban Európa harmadik legnagyobb termelői voltunk.


Drasztikusan visszaeshet a magyar zöldborsótermés

Évek óta tart a bizonytalanság a hazai zöldborsószektorban, így jelentősen csökkent a zöldség termőterülete is az országban az elmúlt években. Ráadásul idén gyakorlatilag megfeleződött a zöldbórsó felvásárlási ára. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy az év elején még jelentős tavalyi készletek voltak a hűtőházakban. A hűtő- és konzervipar pedig jóval kevesebb alapanyagra kötött szerződést, mint korábban. A problémákat tetézi, hogy az idei, hektáronkénti termésátlag is elmarad az elfogadhatótól.

Minden eddiginél korábban kezdődött a borsó betakarítása. Az időjárási hatások következményeként május közepén indult a munka. Erre a cég harminc éves fennállása óta nem volt példa, ugyanis normális körülmények között június elején kezdődik a betakarítás és a feldolgozás. Idén ez három héttel korábban történt. Jelenleg a szezon második felénél tart a borsó. A hektáronkénti kihozatala nagy mértékben alulmaradt az elvárttól. Idehaza a korai típusú borsónál másfél, két tonnás volt az átlagtermés, a későbbinél ennek a duplája, de ez most nem így történt. Az alacsony felvásárlási ár és a kevés hozam miatt a fenntartható gazdálkodás is veszélybe került

- idézi Ifj. Fülöp Gábort az Agrosprint Zrt. igazgatósági tagját a 24.

Sokkal kevesebb csemegekukoricát termelhetünk a jövőben

Egyébként rájár a rúd a konzerviparnak szintén nagyon fontos csemegekukorica-ágazatra is. Évente körülbelül 80 ezer hektáron termesztenek csemegekukoricát Európában. A legjelentősebb termelő a kontinensen Magyarország, évi 30-35 ezer hektárral. Ettől nem sokkal lemaradva hazánkat Franciaország követi a sorban a termőterületek méretében.

Azonban a klímaváltozás és a piaci dinamikák hatására várhatóan mind Magyarországon, mind Franciaországban csökkeni fog a csemegekukorica vetésterülete. Nálunk akár 40 százalékkal, viszont a franciáknál legfeljebb 20 százalékkal. Így könnyen megszűnhet országunk piacvezető szerepe.

A zsugorodás elsősorban az európai piacokra beáramló olcsó, árletörő hatású, kínai csemegekukorica-konzervekkel magyarázható. Emiatt az idei termésre is extrém alacsony volt a kukoricaféle felvásárlási ára az elmúlt időszakban.

Ráadásul az európai raktárak tele vannak nagy költségek mentén előállított kukoricatermékekkel. A magas infláció miatt pedig egyébként is csökkent a kereslet az élelmiszerekre.

Ne hagyd ki!