Megfelelő mennyiségben és jól elkészítve a legtöbb zöldség (például a brokkoli, a kelbimbó és a kelkáposzta) fogyasztása segíthet a fogyásban. Tele vannak tápanyagokkal, amelyek hozzájárulhatnak a zsírégetéshez. Azonban van néhány zöldségféle, amelyek fogyasztása inkább a hízást segítheti.
Nem mindenféle hüvelyes fogyasztása szerencsés a diéta alatt
Egyes hüvelyes zöldségek fogyasztása segíthet az anyagcsere fokozásában, így hozzájárulhatnak a fogyáshoz. Azonban a szakértők szerint a bennük található galakto-oligoszacharidok emésztési zavarokat és gyomorgyulladást is okozhatnak, a rosttartalmuk miatt pedig puffadást válthatnak ki. Emellett például a lencse és a borsó nagy mennyiségű raffinózt tartalmaznak, ami egy nehezen emészthető összetett cukor. A negatívumok leginkább akkor jelentkezhetnek, ha valaki nagy adagot fogyaszt hüvelyesekből, esetleg érzékeny a bennük lévő galakto-oligoszacharidokra.
Ezek a vegyületek növényi cukrokból állnak, és táplálékot nyújtanak a bélrendszer jó baktériumai számára. Mivel ezek részben emésztetlenül jutnak a vastagbélbe, olyan tüneteket okozhatnak, mint a gázok és a puffadás, különösen, ha irritábilis bél szindrómában szenvedünk, ami miatt nehezebben emésztődnek meg ezek a vegyületek
- idézi Sara Chatfield táplálkozási szakértőt a Magyar Mezőgazdaság
Elmondta azt is, hogy az olyan hüvelyeseknek, mint a borsó, a limabab, a lencse, a pinto bab és a vesebab, nagy a keményítő-tartalmuk. Kissé leegyszerűsítve ezek a zöldségek üres kalóriákat tartalmaznak, és kevés tápértékkel bírnak.
Érdemes lehet kerülni a burgonyát is
A burgonya is számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, azonban ha valaki túl sokat eszik belőle, az könnyen vezethet hízáshoz.
A magas keményítőtartalmú zöldségek között szerepel a burgonya, amelyeket kerülni kell, ha lapos hasat szeretnénk. (…) A burgonyának különösen magas a glikémiás indexe (GI), mely azt méri, hogy egy élelmiszer milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. (...) Ha ez folyamatosan megugrik, jobban veszélyeztet a gyulladás és a súlygyarapodás, különösen a hasi területen
- mondta Melissa Mitri, dietetikus.
Hozzátette, bár a burgonya az egyik legmagasabb kalória- és keményítő-tartalmú zöldség, az édesburgonyának alacsonyabb a kalória-tartalma, és a fogyasztása jobban hozzájárulhat a fogyáshoz.
Akár a diófélék is segíthetnek a fogyásban
Egyébként összefüggés lehet a diófélék (mandula, kesudió, mogyoró, makadámia, pekándió, pisztácia és dió) fogyasztása és a vérnyomáscsökkenés között is egy friss tanulmány szerint. A vizsgáltokban résztvevőktől gyűjtött plazma- és székletmintákban a diófélék megnövelték a szívvédő L-triptofán metabolitok szintjét. A triptofán a szervezet számos funkcióját befolyásolja, beleértve a hangulatot, az alvást és az emésztést.
Az érzelmi evés jelentős tényező, amely hozzájárul az elhízáshoz. A diófélék javíthatják a hangulatot a szerotonin növelésén keresztül, amely a hangulat szabályozásának egyik kulcsfontosságú neurotranszmittere
- nyilatkozta Dr. Zhaoping Li, a tanulmány egyik szerzője.
A szakember hozzátette, bár a diófélék energiában gazdagok, az azzal kapcsolatos aggodalmak, hogy a fogyasztásuk súlygyarapodással járna, alaptalannak tűnnek. Éppen ellenkezőleg: a testsúly és a testzsír csökkenésével is járhat.
Azonban mielőtt bárki diétába kezdene, előtte mindenképpen kérje ki szakember véleményét az ügyben!