Azonban még mindig hazánk Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője
Fotó: Shutterstock

Kihívót kapott az európai piacvezető magyar csemegekukorica

Magyarország termel legnagyobb területen csemegekukoricát Európában, Franciaország azonban jelentősen bővítette a vetésterületei méretét.


Növelte a csemegekukorica-vetésterületeit Franciaország

Erős verseny alakult ki az európai csemegekukorica termelésében és exportjában, miután a kedvező természeti adottságokkal rendelkező Franciaország jelentősen növelte a vetésterület méretét. A termelésben Magyarország azonban változatlanul tartja az első helyét – írja az Agroinform.

Franciaországban a csemegekukorica termesztése 1970 körül kezdődött. Mára több mint 22 ezer hektáron vetik a 6-8 évvel ezelőtti ugrásszerű felfejlődés következtében. A kontinens termelésének nagyjából 31 százalékát a franciák adják, azaz éves szinten körülbelül 180 ezer tonnát.

Ebben Magyarország az első Európában

Mivel másodvetésre is lehetőség van belőle az áprilisi vetés és a júliusi betakarítás után, a csemegekukorica jól beilleszthető a magyar és az európai vetésszerkezetbe.

A vetésterület méretét tekintve messze Magyarország az első Európában (a kontinens vetésterületének 45 százalékával), azonban Franciaország után Lengyelország, Spanyolország és Olaszország is bekapcsolódott a csemegekukorica nagybani termesztésébe.

Szintén hazánk az első a friss és a fagyasztott csemegekukorica exportjában is, konzervkukoricából viszont a több feldolgozó üzemmel rendelkező franciák szállítják külföldre a legnagyobb mennyiséget (az összeurópai export 80 százalékát).

A legnagyobb felvevőpiacot világviszonylatban azonban Oroszország, így a jövőben átrajzolódhat a termék nemzetközi forgalma – jegyzi meg a portál.

Ne hagyd ki!