Drágább lett a kukorica is
Forrás: Shutterstock

Ezt ültették a letarolt esőerdők helyére, megérte?

Óriási mennyiségű esőerdőt pusztítottak ki Brazíliában az elmúlt évtizedben, majd vetettek be kukoricával. Rekordtermést várnak kukoricából a szakértők a dél-amerikai országban, ami jelentősen lenyomhatja a növény világpiaci árát. A magyar szakemberek is aggódnak.Probléma a takarmánynövények piacán

42 millió hektár esőerdőt látta a kárát a brazíliai kukoricaföldek terjeszkedésének az elmúlt tíz évben. Az ország idei kukoricatermése 40 millió tonnával szárnyalhatja túl a tavalyit. Ez a többletmennyiség a világpiacon jelentős árnyomás alá helyezheti az európai termelőket is – áll a magyarmezőgazdaság.hu cikkében.

2022-ben emellett a szójavetőmag piacán is problémára számítanak a szakértők, mert idejekorán elfogyhat a vetőmag. Összességében 10-15 százalékkal kevesebb vetőmag kerülhet a piacra, és annak is egy jelentős részét külföldre szállíthatják.

Elszálltak a gabonaárak

A búza, a kukorica és a szója piacával december elején ebben a cikkünkben foglalkoztunk. Akkor arról írtunk, hogy Magyarországon október utolsó hetében az egy évvel korábbinál 46 százalékkal magasabb, átlagosan 91 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával, az áfa és szállítási költség nélkül. Azóta viszont 100 ezer forint felett jár az ára. A takarmánykukoricát is mintegy 58 százalékkal magasabb, 90,1 ezer forintos tonnánkénti áron adták október negyedik hetében. Mostanra azonban némileg csökkent az ára: 83 ezer forint környékén áll.

Egyelőre azonban szinte lehetetlen megmondani, hogy mi vár a gabonaárakra 2022-ben, mivel azok alakulását rengeteg tényező befolyásolja. Hatással lehet rá például az időjárás, a kőolaj árváltozása, az esetleges állami beavatkozás, a szállítási díjak alakulása, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai stb. A gabonaárak viszont lényegében az egész élelmiszeripart befolyásolják, ezért azok kedvezőtlen alakulása esetén igen komoly problémák üthetik fel a fejüket a világban.

Egyelőre például azt sem lehet biztosra tudni, hogy a legújabb vírusvariáns, az omikron, milyen hatással lesz az ágazatra, hiszen a világjárvány fellángolása keresleti stoppal és kereskedelmi korlátozásokat járhat. Kialakulhatnak miatta szállítási nehézségek, amelyek szintén drágulást eredményezhetnek.

A piaci hírek szerint egyébként Kína 25-30 szállítmány szójababot vásárol az Egyesült Államoktól és Brazíliától, valamint több százezer tonna kukoricát szerez be Ukrajnától. Szaúd-Arábia pedig szintén az USA-ból vásárolt 689 ezer tonna búzát a jelenleg szűkös kínálat ellenére is. Ezeket a tranzakciókat többféleképpen lehet értelmezni. Egyrészt, az ezekhez hasonló korai vételek csökkenthetik az új termés iránti keresletet, azonban az ilyen üzletek arra is rámutathatnak, hogy az exportőrök félnek a 2022-es kínálat esetleges hiányától – áll a szakértői vélemény a korábbi cikkünkben.

Ne hagyd ki!