Halmokban a gabona
Forrás: Shutterstock

Az omikron nemcsak az emberre, a gabonapiacra is veszélyes

Elszálltak a gabonaárak mind a hazai, mind a világpiacon az utóbbi bő egy évben: a búzáért és a kukoricáért is több mint 50 százalékkal kérnek többet, mint tavaly októberben. Az áremelkedés az élelmiszeripar legtöbb szegmensére hatással lehet. Nagy a bizonytalanság a jövő évet nézve is.Elszálltak a gabonaárak

Magyarországon október utolsó hetében az egy évvel korábbinál 46 százalékkal magasabb, átlagosan 91 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával, az áfa és szállítási költség nélkül. Azóta viszont 100 ezer forint felett jár az ár. A takarmánykukoricát is mintegy 58 százalékkal magasabb, 90,1 ezer forintos tonnánkénti áron adták október negyedik hetében – áll az Agrárszektor.hu cikkében.

Azonban az eddigi gyors árnövekedéssel ellentétben most lassuló tendencia, stagnálás figyelhető meg

A gabonapiac karácsonyi csendes állapotba fog kerülni néhány napon belül. Ha a világpiacon nem lesz hirtelen nagy változás, akkor nyugodt karácsonyunk lehet idén

- mondta Petőházi Tamásra, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Azonban egyelőre szinte lehetetlen megmondani, hogy mi vár a gabonaárakra 2022-ben, mivel azok alakulását rengeteg tényező befolyásolja. Hatással lehet rá például az időjárás, a kőolaj árváltozása, az esetleges állami beavatkozás, a szállítási díjak alakulása, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai stb. A gabonaárak viszont lényegében az egész élelmiszeripart befolyásolják, ezért azok kedvezőtlen alakulása esetén igen komoly problémák üthetik fel a fejüket a világban.

Nincs protokoll a koronavírus ellen

A szakértő külön kitért a koronavírus járvány okozta gazdasági bizonytalanságra a gabonaszektorban. Egyelőre nem lehet például tudni, hogy a legújabb vírusvariáns, az omikron, milyen hatással lesz az ágazatra, hiszen a világjárvány fellángolása keresleti stoppal és kereskedelmi korlátozásokat járhat. Kialakulhatnak miatta szállítási nehézségek, amelyek szintén drágulást eredményezhetnek. A szakember szerint ezekre a helyzetekre nem igazán lehet felkészülni, nincsen rá „protokoll”, hogy mi a teendő ilyen esetben.

A koronavírusra sem lehetett számítani, ezáltal készülni sem. Egy dolog azonban biztos: aki megteheti, az kivár. Azok a szereplők, akik készlettel rendelkeznek, azok kivárnak, akik viszont nem tudnak, ők kereskednek

- fogalmazott Petőházi Tamás.

Vegyes világpiaci előjelek

Úgy tűnik, az omikron nevű új koronavírusváltozat gazdasági hatásaival kapcsolatos félelem a búza, a szójabab és a kukorica piacán csapódik le. Ugyanis ezen termékek ára mind esett hétfőn a vírusvariánssal kapcsolatos bizonytalanságok miatt az amerikai tőzsdén. A szójababot és a búzát 0,4 százalékkal, a kukoricát 0,6 százalékkal jegyezték kevesebbért – számolt be a hírről az Agrokép.vg.hu.

Matt Ammermann, a StoneX árupiaci kockázatkezelője szerint azonban nincs komoly aggodalom az Egyesült Államokban a termésre nézve, annak ellenére, hogy egyes búzaterületeken a hótakaró védelme némileg hiányzik.

A piaci hírek szerint egyébként Kína 25-30 szállítmány szójababot vásárol az Egyesült Államoktól és Brazíliától, valamint több százezer tonna kukoricát szerez be Ukrajnától. Szaúd-Arábia pedig szintén az USA-ból vásárolt 689 ezer tonna búzát a jelenleg szűkös kínálat ellenére is. A szakember szerint ezeket a tranzakciókat többféleképpen lehet értelmezni. Egyrészt, az ezekhez hasonló korai vételek csökkenthetik a jövőévi új termés iránti keresletet, azonban az ilyen üzletek arra is rámutathatnak, hogy az exportőrök félnek a 2022-es kínálat esetleges hiányától.

Ne hagyd ki!