Genetikailag módosított gabonák csökkenthetik az európai takarmányválságot
Fotó: Shutterstock

Amerikai GMO-s kukorica enyhíti az európai takarmányválságot

Az orosz – ukrán háború nagyon nehéz helyzetbe sodorta az európai gabonapiacot, ami magával rántotta az élelmiszeripart és az állattartást is. A szakértő szerint azonban lehet kiút a nehéz helyzetből, a folyamat pedig el is kezdődött.


Zavarok a gabonaellátásban

Az ukrajnai háború jelentős zavarokat okozott az ellátási láncokban, egyebek között a gabona, a növényi olajok és a fehérjetakarmányok területén. Ugyan nem szűnt meg teljesen például az ukrán búza, kukorica, szója és napraforgó exportja nyugat felé, azonban nagyot csökkent és akadozik. Az olcsóbb tengeri szállítás helyett pedig már csak vasúton, közúton vagy uszályban lehetséges az export, ami rendkívül megdrágítja az árut – írja az Agrárszektor.hu.

„Sajnos úgy tűnik, hogy a helyzet huzamosabb ideig nem fog változni, hiszen, az ukrán export- infrastruktúra – amibe beletartoznak a tengeri kikötők és a hozzájuk vezető szállítási útvonalak - nem állítható helyre egyik napról a másikra. Addig is ki kell építeni új csatornákat, ráadásul minél gyorsabban, mivel az alapanyagok hiánya további gazdasági és társadalmi problémákhoz vezethet. Az ellátási zavarok leküzdése érdekében a piaci és a politikai szereplőknek – egymást támogatva - cselekedniük kell”

- nyilatkozta Kiss Péter, a Magyar Gabonafeldolgozók,Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének elnöke.

Elindult a folyamat

A szakember szerint viszonylag hamar sikerült több ukrán és orosz mezőgazdasági termék helyett más megoldást találni, melyek importjához kialakították a szükséges logisztikai hátteret is, de csak több piac bevonásával lehetett orvosolni a problémát.

„A búza esetén az EU-nak vannak tartalékjai, árpa esetén szintén az EU és Ausztrália jöhet szóba, míg kukorica esetén Dél-Amerika, Egyesült Államok és Kanada rendelkezhet többlettel. Itt érdemes megjegyezni, hogy az EU-ban lehetőség van GMO-s kukorica és az EU-s szinteken felüli szermaradványokkal rendelkező kukorica importjára, és így lehetővé vált az amerikai és argentin származású kukoricák behozatala. Ezzel az EU takarmányipara elkerülte hiányhelyzetet”

- tájékoztatott a szakember. Kiss Péter emellett azzal számol, hogy a piaci árakra a közeljövőben az időjárás lehet a háborúnál is nagyobb hatással.

Így hat Magyarországra a válság

A háború kitörését követő piaci sokk után elszálltak a gabonaárak, mára azonban az ukrán mezőgazdasági szállítmányok csordogálásának, valamint a világkereskedelem átrendeződésének hatására valamelyest csendesebbé vált a piac, és az árszintek is korrekción mentek keresztül.

„Az árak begyűrűztek Magyarországra is. A háború kitörésekor pánikhangulat uralkodott el a piacokon, hiszen nem tudta senki, hogy a kieső mennyiségeket honnan, mikor és milyen áron fogja tudni megvenni. Így az árak gyorsan elindultak felfelé. Mára viszont már enyhülés tapasztalható. Az alternatív beszerzési lehetőségek megjelenése és az ukrán áru megmozdulása 30-35 euró/tonna árcsökkenést hozott eddig a MATIF-on mind a búza, mind a kukorica esetében, míg a fizikai piacon - például Olaszország esetében – 45-50 euró/tonna árcsökkenés volt tapasztalható”

- ismertette a jó híreket Kiss Péter.

Ne hagyd ki!