Pozitív hírekkel is szolgáltak a szakemberek
Fotó: Shutterstock

Újabb népszerű termékből lehet hiány a boltokban

Hiánycikk volt a csemegekukorica több üzletben az elmúlt hetekben mirelit és konzerv formában is. Szakértők elmondták, mi áll a termékhiány mögött és mire számíthat az, aki a jövőben ilyen kukoricát vásárolna a boltokban.


Csemegekukorica-hiány volt az országban

Többször hiányzott a mirelit és a konzerves csemegekukorica számos boltból az elmúlt hetekben Magyarországon. A Spar jelezte, hogy jelenleg sehol nincs náluk hiány a termékből, azonban valóban akadtak gondok az ellátásban.

Az idei terméshozam Európában jelentősen alacsonyabb volt, mint a korábbi években, köszönhetően a régen nem tapasztalt súlyos aszálynak, amely átmeneti áruhiányhoz vezetett egyes helyszíneken

közölte a Spar a HelloVidékkel.

Nem fenyeget a csemegekukorica eltűnése

Az idei évben tapasztalható rendkívüli aszály minden kultúrában jelentős kieséseket eredményezett, ez alól nem képzett kivétel a csemegekukorica termesztés sem. Az utóbbi években 30-35 ezer hektár között ingadozott Magyarországon a termőterületek nagysága, ahonnan jellemzően 500-550 ezer tonna csemegekukoricát takarítottak be

- közölte István Gábor, a FruitVeb szakmai referense.

A szakember hozzátette, hogy idén az aszálykár nagyjából 30-35 százalékos kiesést okozott a kukoricatermésben az országban. Magyarország vezető nettó exportőrnek számít a csemegekukorica európai piacán, így valószínűtlen, hogy tartós hiány legyen csemegekukorica-termékekből idehaza.

Az üzletekben jelentkező hiányt az okozhatta, hogy idén nagyjából 20 ezer tonnával kisebb mennyiségű alapanyagot kapott a hűtő- és konzervipar a termelőktől, így annyival kevesebb termékük kerülhetett a kiskereskedelembe. Emellett a fagyasztott kukoricánál egy kevésbé keresett árucikkről van szó, így az üzletláncok beszerzési politikáján és logisztikai hálózatán is múlik, hogy mekkora az elérhetősége.

A jövőben is elképzelhetők időszakos ellátási zavarok, de jelentős hiányra, vagy a termék eltűnésére nem kell számítani. Emellett rövidtávon nem várható az árucikk jelentős drágulása sem.

Legalább 30 éve nem volt ilyen kevés kukoricatermése hazánknak

A szakemberek szerint egészen biztosan nem fogja elérni hazánk kukoricatermése idén a 4 millió tonnát. Pedig az átlagos éves belföldi szükségletünk 4-4,5 millió tonna. Jobb években ennek a duplája is megterem Magyarországon a tengeriből (de átlagosan 6-8 millió tonna körül alakul a termés), ezért bőven szokott jutni exportra is. Élelmiszerhiányról szó sincs, de az idei aszály lefelezte a magyar kukoricahozamot.

Emellett a tavalyi 5,3 millió tonnával szemben idén 3,7-3,8 millió tonna búza termett idehaza. Ez elég a belföldi, nagyjából 2,5 millió tonnás igény kielégítésére, viszont a magyar exportárualap csak az 1 millió tonnát üti meg, a szokásos 2,7 millió helyett.

Ne hagyd ki!