Most többet költünk, hogy később spórolhassunk
Fotó: Shutterstock

Pár évtizede Bécsig mentünk érte, most hiánycikk pár modell

Rendkívüli módon megemelkedett a hazai kereslet a fagyasztóládákra és -szekrényekre. Magyarország egyik vezető online kiskereskedelmi cége szerint a folyamat oda vezetett, hogy hiány alakult ki a legnépszerűbb modellekből.


Fagyasztóhiány lépett fel Magyarországon

A rezsirendszer átalakításának a bejelentése után egyetlen hónap alatt 64 százalékkal emelkedett az újonnan értékesített fagyasztóládák és fagyasztószekrények száma az eMAG kiskereskedelmi portálon hazánkban. Ekker Róbert, az oldal háztartási kis- és nagygép üzletágának vezetője arról tájékoztatta a G7-et, bár a nyáron indult, még mindig kitart a kereslet-növekedés ezen készülékekre. Mostanra pedig oda vezetett, hogy hiány alakult ki a legnépszerűbb modellekből. Azonban más fagyasztótípusok továbbra is vásárolhatók.

Becsléseink szerint akár 25-30 százalékkal több fagyasztót is értékesíteni lehetett volna Magyarországon, ha bizonyos típusokból nem akadozik az ellátás

- nyilatkozta Ekker Róbert.

A szakember a kereslet-növekedést a rezsicsökkentés bejelentését követő nagyobb spórolási hajlandósággal magyarázza. Sokan vásároltak korszerűbb gépeket, és az olcsóbban megvett és lefagyasztott árstopos élelmiszerek is mérsékelhetik a kiadásokat, valamint az rendkívül gyorsan emelkedő infláció miatt felmerülő többletköltségeket. (Bizonyára még sokan emlékeznek arra, hogy a 80-as évek második felében magyarok ezrei indultak el Ausztriába, hogy hűtőládákat szerezzenek be, erre az időszakra emlékeztettünk a címben. A szerk.)

Érződik a gazdasági bizonytalanság az online vásárlásainkon is

Egyébként az eMAG-nál tavaly átalakultak az évek óta stabil vásárlási szokások, ami a dinamikus drágulással (különösen az élelmiszereknél) magyarázható. Például a háromszorosára emelkedett a kávé-értékesítések száma, valamint a duplájukra ugrottak az élelmiszer-rendelések is a portálon 2022-ben az előző évhez képest. Különösen a nagyobb kiszerelésű étolajokra és lisztekre csaptak le a vásárók, de igény volt az üdítőitalszettekre, sőt az ásványvizekre is.

Viszont a korábbiakkal ellentétben az eladási darabszámok alapján nem jutottak be a top20-ba az okosórák és a televíziók. Pedig az árszabásuk nem is követte az inflációt. Továbbá eltűntek a legnépszerűbb termékek köréből - igaz, 2021-ben sem szerepeltek fényesen - a noteszgépek is.

„Megrohamozták” a webshopot a rezsi miatt aggódó magyarok

Az őszi hónapokban a megszokottnál kevesebben kerestek hagyományos radiátorokat, azonban megsokszorozódtak az elektromos fűtőberendezések eladásai is az eMAG-on. A tendencia azzal magyarázható, hogy sokan ezekkel az eszközökkel próbálják kiegészíteni otthon a gázfűtést, így maradnának a kedvezményes gázfogyasztási zónában.

Az eMAG szerint már a nyáron elkezdődött az elektromos radiátorok eladásainak megugrása. Júliusban és augusztusban is többszörös növekedést mértek ezen termékek értékesítésében az előző év azonos időszakához képest. Például elektromos hősugárzókból háromszor annyi fogyott szeptemberben, mint 12 hónappal korábban, valamint tízszer több mint idén augusztusban. Emellett nagyon keresettek lettek az egyszerű, konnektorba dugható fali hősugárzók is.

Ne hagyd ki!