Beszűkülhet a román medvekakipiac
Fotó: Shutterstock

Betilthatják a medveürülék-konzervet a románok

A román fogyasztóvédelmi hatóság célkeresztjébe került egy állítólag 100 százalékban barnamedve-ürüléket tartalmazó konzerv. A használat előtt szétmákátyolandó terméket ugyanaz a cég gyártja, mint a Tiltott Csíki Sört és chipszeket.


Fogyasztóvédelmi problémák lehetnek a csíki konzerves medvekakival

Az Eredeti Székely Medve Trutyi konzerv ugyanúgy a csíkszentsimoni Lixid Project Kft-hez köthető, mint a Tiltott Csíki Sör és chips. A termék állítólag 100 százalékban barnamedve-ürüléket tartalmaz. A konzervtermékre először Mircea Diaconu, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal helyettes vezetője figyelt fel. Azonban a román B1 televízióban Horia Constantinescu, az Országos Fogyasztóvédelem (ANPC) feje nyilatkozott a témában. Szerinte, ha a gyártó nem tisztázza, hogy mi van a konzervdobozban, akár a termék bevonására is kényszeríthetik. A riporter pedig azt furcsállta, hogy Romániában lehet medveürüléket forgalmazni. – írja a Maszol.ro.

A román fogyasztóvédelem begyében lehet a Lixid Projekt

A szóban forgó gazdasági szereplőt a múltban más jogsértések miatt is szankcionálták. Ő az, akinek a csipszes zacskóira Székelyföld volt ráírva, mint a termékek származási országa, ami miatt megbüntették. (…) A fogyasztói kódex világossá teszi, hogy nem lehetnek olyan termékeink, amelyek veszélyeztetik a fogyasztók egészségét, úgy gondolom, semmilyen élőlény ürülékével való játék nem ajánlott, és veszélyes az egészségre. (…) Nem helyénvaló viccről beszélünk. Valószínűleg rejtett üzenetről van szó annak a személynek a részéről, aki úgy gondolta, ezzel játszik

- nyilatkozta Horia Constantinescu.

Nem tudják, honnan származhat a medveürülék

A műsorvezető elmondta, hogy amikor Mircea Diaconu kiszúrta a dobozolt medvekakit egy bárban, megrökönyödésében először a sajtóhoz fordult. Akkor elmondta, hogy azt mondták neki, ez egy szuvenír, de szerinte ez a válasz nem elfogadható.

Megadják az eltarthatósági időt is, ami őrültség, nem értem, miért adnak meg eltarthatósági időt, ha nem élelmiszerről van szó. A fordítás nem teljes, az áll benne, hogy székely termék, Székelyföldön gyártják, és hogy lehet vele dolgozni, kézbe lehet venni és formázni, mint a gyurmát, így magyarázták nekem. Bizonyos értelemben lehet vele játszani, de nem tudom, hogy rendben van-e, mi történik, ha egy gyerek játszik vele, és a szájába veszi? A termék 40 lejbe kerül, nem vontuk ki a forgalomból, mert nem élelmiszer, figyelmeztetésekkel van ellátva

- mondta Mircea Diaconu.

A fogyasztóvédelmis hozzátette, hogy ki kellene deríteni, honnan származik a konzervben található szerves anyag. Amennyiben az erdőből, kérdéses, volt-e engedély a gyűjtéséhez.

Gyártói tájékoztató

A termék a Csíki Sör weboldalán is szerepel az ajándéktárgyak között, és 3450 forintba kerül. Ott azt írják az Eredeti Székely Medve Trutyiról, hogy:

Vadon, természetes környezetben élő medvéktől származó, frissen, melegen csomagolt BIO, kézműves termék. Emberi fogyasztásra nem alkalmas. Száraz hűvös helyen, napfénytől védve tárolandó. Használat előtt szétmákátyolandó.

Ne hagyd ki!