A túlzott cukorfogyasztásnak számos egészségügyi kockázata van
Fotó: Shutterstock

Egészségügyi szempontból nem baj, ha nincs cukor a boltokban

Nincs jó hatással az egészségünkre a túlzott cukorfogyasztás. A cukor egy koncentrált, kristályos anyag. Csak energiatartalma van, hiányoznak belőle azok az összetevők, amelyekre valóban szüksége van a szervezetnek. Erről az oldalról nézve nem nagy baj, hogy cukorhiány van az üzletekben.


Sok problémát okozhat a túlzott cukorfogyasztás

Cukorhiány van Európában. A kontinens cukorhiánnyal küzdött már tavaly is, és feltételezhető, hogy jövőre sem lesz elég cukor. Magyarországon nagyjából évi 300 ezer tonna cukor fogy. A hazai termelés 80 ezer tonna volt tavaly az ország egyetlen cukorgyárában, Kaposváron, idén pedig 40-50 ezerre mérséklődhet. Várhatóan a cukorfogyasztás negyedét sem tudja előállítani 2022-ben hazánk cukoripara.

Egészségügyi szempontból nem nagy baj a cukorhiány. Tápanyagtartalma gyakorlatilag nincs a cukornak. A sejteknek nélkülözhetetlen a glükóz, de nem minden fogmájában van a test előnyére – írja a Magyar Mezőgazdaság. Mutatjuk, hogyan károsíthatja az egészségünket a túlzott fogyasztása:

Májkárosítás: Az étkezési cukor 50 százaléka fruktóz, amit csak a máj képes feldolgozni és tárolni. Ez rendben is van addig, amíg naponta néhány gyümölccsel kell elboldogulnia. Ha több fruktózzal dolgozik, a felesleget zsírsavakká alakítja, amelyek a zsírsejtekbe kerülnek. Azonban gyakran nem sikerül kilöknie magából az összes zsírt, valamennyi benne marad. Emiatt a máj elkezd fáradni, végül mindez a zsírmáj diagnózisában csúcsosodik ki.

Kardiovaszkuláris problémák: A cukor ha közvetetten is, de megváltoztathatja az ér belső felületét: megvastagodik, törékenyebbé és rugalmatlanabbá válik. A magas vércukorszint miatt a vérlemezkék könnyebben összecsapzódnak, ami megnöveli a trombusok kialakulásának kockázatát. A cukor emellett megköti és visszatartja a vérben a koleszterint. A cukor tehát rizikófaktora a szívbetegség kialakulásának.

Inzulinrezisztencia és cukorbetegség: A szénhidrát nagyobb mennyiségben fogyasztva, hirtelen megemeli a vércukorszintet. Ekkor a hasnyálmirigy hatalmas mennyiségű inzulin termelésével próbálja csökkentetni a vércukrot. Emiatt a mirigy akár néhány évtized alatt kimerülhet, elgyengülhet, és nem tud elegendő inzulint szolgáltatni, a sejtek pedig éhezni kezdenek. Az enyhén magas vércukorszint is megnöveli a demencia, illetve az Alzheimer-kór kialakulásának lehetőségét.

Daganatok: A cukor képes létrehozni és fenntartani rákos elváltozásokat. Jelenléte miatt gyakrabban alakulnak ki a testben szabad gyökök, károsodnak a mitokondriális funkciók, illetve képződnek abnormális sejtek. Utóbbiak szaporodásába sokkal nagyobb eséllyel csúsznak aztán hibák, ezzel is fokozva a rákos elváltozások létrejöttének esélyét. Emellett a cukor táplálja is a rákos sejteket.

Elhízás: A cukorfogyasztás a túlsúly és az elhízás kialakulásához is hozzájárul. A felesleges energia, amit nem tud felhasználni a szervezet, elraktározódik glikogén és zsír formájában.


Ne hagyd ki!