Piros sapkás hölgy barna téli kabátban nézelődik a boltban, ahol szinte minden polc üres
Fotó: Shutterstock

5 élelmiszer, amiből érdemes lehet betárazni

A vince.hu a Mashed portál cikke alapján összegyűjtötte, hogy milyen élelmiszerekből várható hiány 2022-ben. A legrosszabb forgatókönyv szerint alapvető élelmiszerek akár el is tűnhetnek a boltok polcairól.


Tejtermékek

A koronavírus gazdasági hatása a tejpiacot sem kerülte el. 2021-ben súlyos munkaerőhiány mutatkozott a tejipar ellátási láncának egészében, amelynek következtében nemcsak a termelők, hanem a fuvarozók is nehéz helyzetben találták magukat. Az ágazat kálváriáját remekül példázza az az angliai termelő, akinek 40 ezer liter teje ment kárba, mert nem talált időben embert, aki elvitte volna a termékét a feldolgozóba. Mivel nálunk is jelen van az import tej, fel kell készülni, hogy nem mindig tudjuk majd megvenni mindenből a kedvencünket-részletezi az eshetőségeket a Vince.

Sertéshús és szalonna

Az elmúlt hónapokban nagyot drágult a takarmány, ezzel egy időben pedig világszerte egyre nagyobb kereslet mutatkozik a sertéshúsból készített termékek iránt. Az ágazatban szintén megfigyelhető a koronavírus fent említett hatása, ráadásul a malacállományt időről-időre a sertéspestis is tizedeli. Ezek következtében komoly áremelkedésre és áruhiányra lehet számítani.

A közelmúltban Stelcz Ferenc, a Stelcz és fia Kft. vezetője megkeresésünkre elmondta, arra számít, hogy jövőre baromfiból és sertésből is hiány lesz. Egyes pletykák szerint Hollandiában, Dániában oltják a kocákat, hogy ne búgjanak. De már a hazánkban is ezt tervezi egy-egy nagyobb tenyésztő, ha nem változnak az árak. Nem lesz malac, ami meg lesz, az nagyon drága lesz. Az európai árakat főleg Dánia és Hollandia szabja, de a jövőben a kínaiak is rendkívül befolyásosak lesznek.

Csokoládé

A NASDAQ már 2021 áprilisában is deficitet prognosztizált a globális csokoládé-utánpótlásban. Bár az elmúlt év kakaótermése elégnek bizonyult ahhoz, hogy az iparági szükségleteket fedezze, a csokoládé iránti kereslet a világjárvány idején az egekbe szökött, amelynek következtében a készletek gyakorlatilag lenullázódtak. A termelők vélhetően idén már nem tudják tartani a tempót az édesszájúak igényeivel. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy 2021-ben még Brazília is importra fanyalodott.

Lazac

A világon árult vadlazacok 40 százaléka Alaszkából származik. A Vince figyelmeztet, hogy ez a kitettség komoly ellátási problémákat eredményezhet, ugyanis az utóbbi években - valószínűleg a klímaváltozás miatt - drasztikusan csökkent az alaszkai lazacpopuláció.

Tészta és egyéb liszt alapú termékek

Biztos sokan emlékeznek még rá, hogy mekkora tésztafelvásárlási hullám indult 2020 elején, amikor berobbant a koronavírus-járvány. Ez annyira nem is meglepő, hiszen a tészta változatosan elkészíthető és sokáig tárolható. Idén hasonlóan magas keresletre lehet számítani, a Microsoft híroldala, az MSN azonban egy nagyobb veszélyre is figyelmeztet, ami nem más, mint a klímaváltozás. A szélsőséges időjárás, egyebek között a heves esőzések és a szárazság miatt komoly visszaesés várható a betakarított gabona mennyiségében. Valószínűleg mindenki sejti, hogy mit eredményez, ha az alapanyaghiány kiugró kereslettel párosul.

Már a kormány is reagált az élelmiszerkrízisre

"Hat termék esetében, beavatkozunk az árak alakulásába. Ez azt jelenti, hogy ennek a hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt" - jelentette be Orbán Viktor a közösségi médiában január 12-én. Ha kíváncsi melyik ez a hat élelmiszer, a témával bővebben ebben a cikkben foglalkozunk.

Ne hagyd ki!