Itt vannak Sheena Patel dietetikus, az Amerikai Rákkutató Intézet (AICR) táplálkozási programigazgatójának tanácsai, milyen reggelivel indítsuk jól a napot.
Az alábbi ételek tele vannak antioxidánsokkal, rostokkal és vitaminokkal, és segíthetik alacsonyan tartani a rákkockázatot. Az írást a Magyar Mezőgazdaság szemlézte.
1. Reggeli tál. Ez háromféle összetevőből áll: alapnak válassz valamilyen teljes kiőrlésű szénhidrátforrást, például zabot, főtt quinoát vagy hajdinát. Pakolj rá zöldséget vagy gyümölcsöt: bogyós gyümölcsöt, avokádót, koktélparadicsomot. Végül jöhet valamilyen fehérjeforrás (például főtt tojás, tejtermék), ami segít jóllakottan maradni.
2. Zabkása chia maggal és dióval. Öntsd fel ezeket cukrozatlan növényi itallal, majd tedd a hűtőbe éjszakára! Reggelre a zab megszívja magát, és készen is van a kása, amiről már csak egy kevés gyümölcs hiányzik.
3. Avokádó toast paradicsommal és tökmaggal. Szeletelj egy fél avokádót teljes kiőrlésű pirítósra, tegyél rá paradicsomszeleteket és szórd meg egy kis tökmaggal! Locsolhatsz rá olívaolajat is.
4. Gyümölcsös-spenótos smoothie. Próbáld ki, hogy összeturmixolsz egy maréknyi friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsöt, ugyanennyi bébispenótot, egy fél banánt és egy evőkanál lenmagot egy kis mandulatejjel!
5. Teljes kiőrlésű toast. Ezt pakoljuk meg például hummusszal, zöldségekkel vagy magvajjal és gyümölccsel.
Itt a japán csodagyümölcs
Ha már egészség, akkor a közelmúltban mutattuk be a shikuwasa lime-ot, ezt a gyümölcsöt fogyasztják rendszeresen Okinawa lakói. A japán szigeten sokan 100 évnél is tovább élnek. Az apró, savanykás citrusféle gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak a szív- és érrendszer védelméhez, az immunrendszer erősítéséhez, a sejtek öregedésének lassításához. A lime és a mandarin keresztezéséből származó gyümölcs savanykás ízével és vékony zöld héjával már évezredek óta a helyi étrend része. Éretlen állapotban savas és csípős ízű, éretten pedig édes-savanykás, frissítő hatású.