sáfrány

Az élelmiszerekkel kapcsolatban legtöbbünk jóhiszemű: nem is sejtjük, hogy egy üzlet polcán látott termék egyáltalán nem az, mint ami a címkéjén szerepel. A látszat gyakran csal, cikkünkben be is mutatunk 5 népszerű élelmiszert, amelyeknél érdemes különösen odafigyelnünk, hogy ne csupán gyenge minőségű utánzatot vásároljunk.


Méz

m\u00e9z

Fotó: Shutterstock

Az utóbbi években rengeteg írás foglalkozott azzal, hogy egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg gyenge minőségű, keletről érkező mézkeverék a magyar piacon, ami számos gazdát tett és tehet tönkre a közeljövőben is.

Ha szeretnénk elkerülni a különböző cukorszirupokból kutyult termékeket, ajánlott jó hírű hazai termelőtől vásárolni és ellenőrizni az összetevőket – akár érzékszerveink segítségével.

Ez is érdekelhet: Hamisítóból lett a borvilág celebje

Olívaolaj

ol\u00edvaolaj

Fotó: Shutterstock

Ha meglátjuk egy olívaolajon, hogy Olaszországból importálták, nek kezdünk gyanakodni. Az igazság viszont az, hogy sok esetben átverés áldozataivá válhatunk, ugyanis már az olasz kikötőkbe is rengeteg – kétes összetételű – olaj kerül, amit továbbárusítanak. Az olívaolajat gyakran szója- vagy növényi olajjal hígíthatják, esetleg béta-karotinnal és klorofillal vegyítik.

A Bon Appetit szerint a legjobban akkor járhatunk, ha olyan palackokat keresünk, amelyek konkrét származási helyet – települést, régiót – jelölnek, és nem csupán egy mediterrán ország neve köszön vissza rajta.

Kaviár

kavi\u00e1r

Fotó: Shutterstock

A tokhalak tisztított és sózott ikráját a világ legdrágább ételei között tartják számon. Azonban ez nem visszatartó erő, a kaviárra így is hatalmas a kereslet. A kereskedők azonban pont ezért gyakran értékesítenek máshonnan érkező, gyengébb minőségű termékeket

Ezt elkerülhetjük, ha alaposan elolvassuk a címkét, valamint ellenőrizzük a származási helyet. Továbbá az is lényeges, hogy ne vásároljunk gyanúsan olcsó termékeket.

Ezt is olvasd el! Négy káros, de napi szinten fogyasztott élelmiszer

Vanília

van\u00edlia

Fotó: Shutterstock

A világ második legdrágább fűszerével sem árt vigyáznunk. Az igazi vanília aromát elsősorban a Vanilla planifolia nevet viselő növényből nyerik ki. A legtöbb készítmény viszont vanilinből készül, amit fel is tüntetnek az összetevőinél.

Mindezt azonban már szintetikus módon is elő tudják állítani, így ha valódi ízélményre vágyunk, kerüljük el a vanilinnal és különböző szirupokkal dúsított fűszereket.

Sáfrány

s\u00e1fr\u00e1ny

Fotó: Shutterstock

A nálunk is egyre nagyobb mennyiségben termelt sáfrány a világ legdrágább fűszernövénye: akár tízmillió forintot is elkérhetnek egy kilójáért. Ebből szinte már következtethetünk is arra, hogy gyakran hamisítják.

Ha igazi sáfrányt szeretnénk, vegyünk szálas változatot. Tehát semmiképpen ne a zárt csomagolású, őrölt verzóját válasszunk, ezeket ugyanis más növényekkel hígítják fel.

Ne hagyd ki!