Az élelmiszerekkel kapcsolatban legtöbbünk jóhiszemű: nem is sejtjük, hogy egy üzlet polcán látott termék egyáltalán nem az, mint ami a címkéjén szerepel. A látszat gyakran csal, cikkünkben be is mutatunk 5 népszerű élelmiszert, amelyeknél érdemes különösen odafigyelnünk, hogy ne csupán gyenge minőségű utánzatot vásároljunk.
Méz
Fotó: Shutterstock
Az utóbbi években rengeteg írás foglalkozott azzal, hogy egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg gyenge minőségű, keletről érkező mézkeverék a magyar piacon, ami számos gazdát tett és tehet tönkre a közeljövőben is.
Ha szeretnénk elkerülni a különböző cukorszirupokból kutyult termékeket, ajánlott jó hírű hazai termelőtől vásárolni és ellenőrizni az összetevőket – akár érzékszerveink segítségével.
Ez is érdekelhet: Hamisítóból lett a borvilág celebje
Olívaolaj
Fotó: Shutterstock
Ha meglátjuk egy olívaolajon, hogy Olaszországból importálták, nek kezdünk gyanakodni. Az igazság viszont az, hogy sok esetben átverés áldozataivá válhatunk, ugyanis már az olasz kikötőkbe is rengeteg – kétes összetételű – olaj kerül, amit továbbárusítanak. Az olívaolajat gyakran szója- vagy növényi olajjal hígíthatják, esetleg béta-karotinnal és klorofillal vegyítik.
A Bon Appetit szerint a legjobban akkor járhatunk, ha olyan palackokat keresünk, amelyek konkrét származási helyet – települést, régiót – jelölnek, és nem csupán egy mediterrán ország neve köszön vissza rajta.
Kaviár
Fotó: Shutterstock
A tokhalak tisztított és sózott ikráját a világ legdrágább ételei között tartják számon. Azonban ez nem visszatartó erő, a kaviárra így is hatalmas a kereslet. A kereskedők azonban pont ezért gyakran értékesítenek máshonnan érkező, gyengébb minőségű termékeket
Ezt elkerülhetjük, ha alaposan elolvassuk a címkét, valamint ellenőrizzük a származási helyet. Továbbá az is lényeges, hogy ne vásároljunk gyanúsan olcsó termékeket.
Ezt is olvasd el! Négy káros, de napi szinten fogyasztott élelmiszer
Vanília
Fotó: Shutterstock
A világ második legdrágább fűszerével sem árt vigyáznunk. Az igazi vanília aromát elsősorban a Vanilla planifolia nevet viselő növényből nyerik ki. A legtöbb készítmény viszont vanilinből készül, amit fel is tüntetnek az összetevőinél.
Mindezt azonban már szintetikus módon is elő tudják állítani, így ha valódi ízélményre vágyunk, kerüljük el a vanilinnal és különböző szirupokkal dúsított fűszereket.
Sáfrány
Fotó: Shutterstock
A nálunk is egyre nagyobb mennyiségben termelt sáfrány a világ legdrágább fűszernövénye: akár tízmillió forintot is elkérhetnek egy kilójáért. Ebből szinte már következtethetünk is arra, hogy gyakran hamisítják.