Soroljuk a világ nyolc, legdrágább ételét
Fotó: Shutterstock

Itt a lista a világ legdrágább élelmiszereiről!

Néhány luxusélelmiszerből egy kisebb adag annyiba kerülhet, mint egy-egy luxusétterem egész étlapja. De akár egy menő autót is vásárolhatnánk egy kilogramm igazán különleges fűszer árából. Soroljuk a világ nyolc, legdrágább élelmiszerét!


A világ legdrágább élelmiszerei

Listába szedték a világ legdrágább élelmiszereit. Érdekesség, hogy van köztük olyan növény, amelyet Magyarországon is termesztenek. Kezdjük közülük a legolcsóbbal!

8. Yubari King sárgadinnye – 50 ezer Ft/db: A világ legdrágább gyümölcsét Japán nagy, északi szigetén, Hokkaidon termesztik. Jellegzetes és édes az íze, szinte tökéletesen gömbalakú és narancssárga a színe. Egyszer 9 millió forintot fizettek két darab, szinte tökéletes példányáért.

7. Jávorszarvas sajt – 80 ezer Ft/kg: A Moose Cheese elkészítéséhez a jávorszarvasok tejét használják. Az állatokat csak májustól szeptemberig lehet fejni, és naponta nagyjából öt liter tejet adnak.

6. Matsutake gomba – 210 ezer Ft/kg: Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában is terem. A japán, a koreai és a kínai konyhák egyik kedvelt alapanyaga. Az Origó megjegyzi, a luxuscikk a természet változásai miatt eltűnőben van, a termesztése pedig gyakorlatilag lehetetlen.

5. Sáfrány – 140-350 ezer Ft/kg: Egy időben a fűszer drágább volt, mint az arany. A sáfránytermesztés ma főleg Nyugat- és Dél-Európában, valamint Indiában jelentős, viszont termesztik Magyarországon is. A csúcsminőségű bibéjéből egy kiló 8-12 millió forintba is kerülhet.

4. Fehér szarvasgomba – 735 ezer Ft/kg: Az észak-olaszországi Piemont régióból származó intenzív és jellegzetes ízű, valamint illatú gombát rendkívül nagy kihívás megtalálni. Csak bizonyos fafajták gyökerei között terem.

3. Kékúszójú tonhal – 800 ezer Ft/kg: A Japán vizeiből származó tonhalfajta a világ legdrágább tengeri eredetű élelmiszere. Egy 212 kilós példány néhány éve 95 millió forintnak megfelelő összegért kelt el, vagyis körülbelül 3,3 millió volt belőle egy kiló.

2. Ayam Cemani fekete csirke – 875 ezer Ft/egyed: Indonéziában sokan úgy tartják, aki ennek a szárnyasnak a húsából eszik, azt gazdagság és szerencse kíséri az életében. Rendkívül nehezen szaporítható.

1. Fehérgyöngy albínó kaviár – 12 millió Ft/kg: Az albínó beluga tokhal ikrája (képünkön), amelyből a legértékesebb a nagyon ritka Almas iráni fajta. A halnak 60-100 év közöttinek kell lennie ahhoz, hogy igazán puha és aromás legyen a halpetéje.

Drága a zöldség? Próbáld meg otthon termeszteni!

Nemcsak a felsorolt luxusélelmiszerek drágák manapság, hanem a magyarországi üzletekben és a piacokon kapható ételeknek is nagyon felment az áruk az elmúlt egy-másfél évben. Azonban jóval olcsóbban kijöhetünk, ha néhány élelmiszert magunk termelünk meg odahaza. Ráadásul kertes ház nélkül is termeszthetők otthon egyes gyümölcsök, zöldségek vagy fűszernövények, akár a lakásban vagy a teraszon. Ezen növényeknek leginkább napfényre, vízre, megfelelő hőmérsékletre, konténerekre, földre és odafigyelésre van szükségük. Mutatjuk, melyek azok a vitaminban gazdag zöldségek, amelyek könnyen termeszthetők az otthonokban.

  • Spenót
  • Saláta
  • Zöldhagyma
  • Retek
  • Hagyma
  • Articsóka
  • Spárga
  • Paprika
  • Mángold
  • Cékla
  • Paradicsom
  • Sóska
  • Padlizsán
  • Pak choi
  • Brokkoli
  • Káposztafélék

A részletekért ezt a cikkünket ajánljuk a figyelmedbe.

Ne hagyd ki!