A termék receptje titkos, így nem valószínű, hogy le sikerült másolni
Fotó: Shutterstock

Hungarikumnak álcázott hamisítványra csapott le a hatóság

Hamis csemegeszalámit foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy vásárcsarnokban. Az ellenőröknek egyebek között az tűnt fel, hogy a Pick Szeged Zrt. évek óta nem gyárt „Pick Csemege szalámi” megnevezésű terméket.


Már a Pick szalámit is hamisítják

Egy budapesti vásárcsarnok egyik húsboltjában akadtak a Nébih ellenőrei a hamis termékre egy nyomonkövetési célellenőrzés alkalmával. A vizsgálatkor „Pick” márkanévvel ellátott csomagolásban „Csemege szalámit” is találtak. A terméken jelölt adatok is gyanúsak voltak, mivel a címkén és a celofánborításon eltérő engedélyszámok szerepeltek. A forgalmazó emellett az előírt szállítmányt kísérő dokumentációt sem tudta felmutatni. Ez önmagában is súlyos jogsértés, hiszen így egyértelműen nem állapítható meg az élelmiszer eredete. Továbbá a termék hamisítottnak is minősül, hiszen a gyártóként feltüntetett Pick Szeged Zrt. évek óta nem készít „Pick Csemege szalámi” nevű terméket – áll a Nébih közleményében.

A hatóság azonnal elrendelte az áru kivonását a forgalomból, a vele megegyező termékek visszahívását a vásárlóktól és megtiltotta a további forgalmazásukat. A hivatal az ügyben feljelentést is tesz. Az eljárás folyamatban van, akárcsak a bírság megállapítása.

A hamisított termék adatai

A Nébih közölte a hamisított termék főbb jellemzőit is, amit most mi is megosztunk. Az áru adatai több ponton eltérnek az eredeti „Pick Csemege szalámi” utolsó értékeitől:

  • tömege: kb.1075g
  • hossza: kb. 450mm
  • átmérője: 60mm
  • címkén feltüntetett minőségmegőrzési idő: 08.05.2022
  • a termék celofánján HU 390 engedélyezési szám, a termék címkéjén HU 7 engedélyezési szám szerepel
  • a fólia zárószalagja tricolor,
  • az akasztóhurok tricolor
  • a terméken lévő ezüstszínű klipsz adatokat nem tartalmaz.

Az érintett vállalkozás adatai elérhetőek a jogsértés listán.

Az ellenőrzés során készült fénykép- és videofelvételek a Nébih honlapján érhetőek el.

A hatóság kéri a vásárlókat, ha a fent ismertetett jellemzők alapján a hamis termékből vásároltak, azt vigyék vissza a vásárlás helyére a Nébih egyidejű értesítése (kiemelt@nebih.gov.hu) mellett!

Az eredeti Pick termékek azonosításában segítenek a gyártó által közzétett alábbi információk, melyek itt olvashatóak.

A Pick téliszalámija egyenesen hungarikum!

A Pick Szeged Zrt. téliszalámija a Hungarikumok Gyűjteményébe is bekerült. Pick Márk a XIX. század végén fejlesztette ki az azóta is titkos receptet, amely alapján a termék készül. Azt azonban tudni lehet róla, hogy sertéshús és sertésszalonna felhasználásával, titkos fűszerezéssel, bélbe töltve, hideg füstöléssel, szárításos érleléssel gyártják. Készítéséhez kizárólag természetes alapanyagokat használnak fel, és az előírásoknak megfelelően tenyésztett, nagysúlyú sertésekből készítik. Az állatokból kinyert húst kizárólag vágják, nem darálják, mivel így a szövetek nem sérülnek meg. Az egyedülálló ízvilághoz a szaktudás mellett a közeli Tisza folyó hűvös levegője és Szeged mikroklímája is hozzájárul.

Ne hagyd ki!