Orbán Viktor bejelentette, hogy az októberi szinten befagyasztják hat élelmiszer árát
Fotó: Shutterstock

Az októberi szinten befagyasztja hat élelmiszer árát a kormány

A kormány döntéséről a miniszterelnök adott rövid tájékoztatást a közösségi oldalán.


A bejelentés

Hat termék esetében, a kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-ételolaj, sertéscomb, csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej esetében beavatkozunk az árak alakulásába. Ez azt jelenti, hogy ennek a hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt

- mondta Orbán Viktor

A beavatkozásnak minden üzletben meg kell történnie, hogy február 1-jétől már ezen az áron lehessen megvásárolni a felsorolt termékeket.

Az okok

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy egész Európában nőnek az árak az energiaárak emelkedése miatt. Magyarország azonban védi a családokat: megfékezte a benzinárakat, meghirdette a jelzáloghitelekre vonatkozó kamatstopot és tartja magát a rezsicsökkentés politikájához.

A lengyelek is küzdenek az árakkal

Lengyelországban februártól fél évig nullára csökkentik az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfáját a varsói kormány második inflációellenes csomagja szerint – közölte Mateusz Morawiecki kormányfő.

A miniszterelnök megerősítette múlt heti bejelentését is, amely szerint az új csomagban február elsejétől 23 százalékosról 8 százalékosra csökken az üzemanyagok áfája. Az intézkedés nyomán 5 zloty körüli értékre (mintegy 393 forint) nyomnák le a literenkénti árakat. Szintén hat hónapra nullára csökkentik februártól a földgáz áfáját, amelyet az előző csomagban már januártól 23 százalékról 8 százalékra faragták le. Emellett július végéig meghosszabbítják az eredetileg januártól márciusig érvényes intézkedést, mellyel 23 százalékról 5 százalékra csökkentették az áram áfáját. Az élelmiszer után kivetett áfa felfüggesztése kapcsán a kormányfő elmondta: az intézkedés minden, eddig 5 százalékos áfával megadóztatott termékre vonatkozik, vagyis az élelmiszerek döntő többségére.

Az inflációellenes csomag havi mintegy 100 zlotyval (7,9 ezer forint) csökkenti a háztartások kiadásait, ezen belül az élelmiszerekre 45 zlotyval (3,5 ezer forint) kevesebbet költhetnek majd a családok.

Az élelmiszer áfájának csökkentése akár 7 millárd zlotyt (550 milliárd forint) bevételkiesést jelenthet az állami költségvetés számára, az összes tervezett áfacsökkentés pedig 15-20 milliárd zlotyval (1,2 ezermilliárd – 1,6 ezermilliárd forint) terhelheti meg az idei büdzsét– mondta el Morawiecki. Nagyon valószínűnek nevezte, hogy az év második felében módosítani kell majd a költségvetést.

A november végi, szintén az üzemanyag-, energia- és gázárak adóit csökkentő első inflációellenes csomag Morawiecki szerint több mint 1,5 százalékponttal, a most bejelentett újabb csomag pedig további 1,5 százalékponttal csökkentheti az inflációt, amely az év közepén akár 8 százalékos is lehet.


Ne hagyd ki!