Azért szerencsére nem kell lemondanunk a fogyasztásukról
Fotó: Shutterstock

Ezekben az élelmiszerekben lehet  a legtöbb növényvédőszer-maradék

Kutatók összesítették egy listán, mely zöldségek és gyümölcsök tartalmazhatnak a legnagyobb arányban növényvédőszer-maradékot. Sok meglepetést okozhat a felsorolás, a jó hír, az, hogy a listán szereplő élelmiszerek fogyasztásáról szerencsére nem kell lemondanunk.


Minden évben mérik a peszticidek koncentrációját

Az Environmental Working Group's (Környezetvédelmi Munkacsoport - EWG) évről évre elkészíti a potenciálisan a legnagyobb mennyiségben növényvédőszer-maradékot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök listáját. A tételeket „Piszkos tizenkettő” fantázianéven mutatták be idén is – írja a metropol.hu.

A felsorolásban szereplő élelmiszerek között jellemzően nem volt komolyabb változás az elmúlt években, azonban láthatunk néhány helycserét.

Sokaknak okozhatnak meglepetést a lista helyezettjei, hiszen idén például a népszerű szamócában mérték a legmagasabb peszticid-koncentrációt. A földiepret a spenót követi, a képzeletbeli dobogó legalsó fokára 2022-ben pedig a kelkáposzta "állhatott fel". De nézzük a teljes felsorolást!

A „Piszkos tizenkettő”

 1. Szamóca
 2. Spenót
 3. Kelkáposzta
 4. Nektarin
 5. Alma
 6. Szőlő
 7. Kaliforniai paprika
 8. Cseresznye
 9. Őszibarack
 10. Körte
 11. Zeller
 12. Paradicsom

Nem kell lemondanunk a fogyasztásukról!

A kutatást végző munkacsoport hangsúlyozza, hogy nem kell felhagynunk a felsorolt zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával! A termékek nagyon sok vitamint, ásványi anyagot, rostokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek kedvező hatással lehetnek a szervezetünkre, és akár krónikus betegségekkel szemben is védhetik a szervezetünket.

Ajánlatos azonban a listán szereplő tételek biováltozatát vásárolni, mivel így nem kell tartani a peszticidek jelenlététől. Különösen a gyermekek számára lehet előnyös biotermékeket fogyasztani, akik néha érzékenyebbek a növényvédőszer-maradékokra.

A vásárolt gyümölcsöket és zöldségeket mindig ajánlatos a fogyasztás előtt bő vízzel lemosni. Érdemes továbbá a szezonnak megfelelő élelmiszereket keresni, hiszen azok esetében kisebb a valószínűsége, hogy a tartósítás érdekében vegyszerekkel kezelték őket.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az Európai Unióban vannak érvényben a világ legszigorúbb fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági előírásai. Ezáltal kevésbé vannak az európaiak a növényvédőszerek által okozott egészségügyi problémáknak kitéve. Magyarországon pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is odafigyel a biztonságunkra.

Ne hagyd ki!