Több tonna lejárt élelmiszert talált a Nébih
Forrás: Shutterstock

Hat éve lejárt kakaó is volt az ellenőrök 40 tonnás fogásában

Egy vállalkozás több raktárát is átvizsgálták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A cégnél több mint 40 tonna lejárt árut kellett kivonni a forgalomból.5-6 éve lejárt élelmiszereket is találtak

Egy Pest megyei székhelyű, egészen pontosan Törökbálintra bejelentett cég raktáraiban bukkant súlyos problémákra a Nébih. A több napos ellenőrzés során 419 lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, forgalmazásra szánt tételt találtak az ellenőrök. Az élelmiszerek összesen 40.531 kg-ot nyomtak – írja honlapján a hivatal.

A termékek között akadt 2015-ben lejárt kakaó, 2016-os minőségmegőrzési idejű cukorka, tortabevonó, süteménymáz, húsleveskocka, 2017-ben lejárt sütőpor, tortadara, de előfordultak több hónapja lejárt fogyaszthatósági idejű állati eredetű élelmiszerek is.

Az ellenőrök a jogsértő termékek forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltották. Elrendelték a tételek forgalomból történő kivonását, valamint hatósági zár alá helyezését. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Gigaellenőrzés decemberben 

Ebben a cikkünkben írtunk korábban arról, hogy a hagyományos, téli vizsgálataikon több ezer terméket vesznek górcső alá a Nébih szakemberei. Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár rendelte el az akciót, melynek első szakasza december 1-től 12-ig tartott.

Az államtitkár szerint mintegy 1424 ellenőrzést tartott december elején a hivatal, melyből 90 esetben szabtak ki bírságot, mintegy 6,4 millió forint összértékben, valamint 5 alkalommal figyelmeztetést kaptak a cégek.

Az államtitkár kitér arra is, hogy a hónap elején több mint 5600 élelmiszert vizsgált meg a Nébih. Ezeknek 3,1 százalékát - 173 tételt - kellett kivonni a forgalomból. A leggyakoribb problémák a fogyaszthatósági, illetve a minőség-megőrzési idő lejárta miatt merült fel.

Ezek a számok azonban még nem tartalmazhatják annak a razziának az eredményét, amely során 40,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Új szabályozás

A közelmúltban egyébként új törvényt fogadtak el hazánkban az élelmiszerpazarlás megfékezése érdekében. A javaslat előírja, hogy az élelmiszert forgalmazó kiskereskedelmi láncok ajánlják fel karitatív célokra azokat a termékeket, amelyeknek a lejárati idejéből már csak 48 óra van hátra.

Ezeket az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnak (ÉMK) kell felajánlani. Az ÉMK az állam 100 százalékos tulajdonában álló társaság, melynek üzletrésze forgalomképtelen. Az ÉMK felett a tulajdonosi jogokat a magyar állam nevében az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv gyakorolja.

Az ÉMK az élelmiszermentéssel kapcsolatban közhatalmi feladatként ellátja az élelmiszermentési folyamat országos szintű koordinálását, nyilvántartja az élelmiszermentésben közreműködő szervezeteket, koordinációs szerződést köt velük az élelmiszer-elosztásra, illetve egyebek között élelmiszer-elosztást és élelmiszer-újraelosztást végez.

Ne hagyd ki!