Drágább lehet a karácsonyi ajándékok csomagolása is
Fotó: Shutterstock

Ha papírhiány lesz, mibe csomagoljuk az ajándékokat?

Magyarországra is begyűrűzik a papírhiány, ami különösen rosszul érintheti a csomagolóanyagok piacát. Ez a karácsony előtti ajándékcsomagolós-időszakban nagyon nem jönne jókor.Papírválság a világban

Egyre kevesebb hagyományos műanyagzacskót használunk, ami nagyrészben betudható annak, hogy egy új törvény értelmében sorra vonják ki a forgalomból az egyszer használatos műanyagokat. Ezzel egyidőben pedig jelentősen növekedett a biológiailag hamarabb lebomló műanyagzacskók, valamint a papír csomagolóanyagok kereslete itthon és a világpiacon is. Ez azonban az árak jelentős növekedését is magával hozta.

A papírválság egyik oka az, hogy Kína jelentős hulladékpapír-importőr volt a világpiacon - egészen a közelmúltig. Manapság azonban az ottani jogszabályváltozások miatt már nem importálhat papírhulladékot, hanem helyette csak egy „köztes alapanyagot”, amivel a globális papírhiány fő kiváltója lett – Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára beszélt erről az Inforádióban.

„A nagy csomagolószergyártók jellemzően éves kontingenssel dolgoznak. A legtöbb áremelkedés az idén következett be, ott is inkább a második félévben. Tehát ezek jövőre fognak majd várhatóan jelentkezni. Az áremelkedés mértéke pedig attól függ, hogy milyen termékről van szó, és annak milyen a csomagolási hányada az összterméken belül. Ugye azt szokták mondani, hogy a csomagolás hányada a termékhez viszonyítva 5-től 30 százalékig is terjedhet”

– mondta Nagy Miklós.

Átgondoltalan lehet a szabályozás

Mint korábban említettük, nem csak az új kínai szabályozás lehet az egyetlen oka a papírhiánynak, hanem az legújabb európai szabályok is elősegíthették azt. Nagy Miklós véleménye szerint ezek a törvények ráadásul - amelyek a műanyagcsomagolókat érintették - túlságosan szigorúak, és nem is lehettek teljesen átgondoltak.

„A 2021-es évben már megindultak a folyamatok. A jogszabályváltozás és az ehhez kapcsolódó környezetvédelmi-termékdíj felemelése miatt a határidő előtt a forgalmazók, a felhasználók jelentős készleteket halmoztak fel. Ez a mennyiség idén torzítja a számokat. A gyártók azonban arról számoltak be, hogy a második féléves megrendelések azok már szolidabbak, tehát csökkennek – csökkenő tendenciát mutatnak a korábbi évekhez képest”

– tájékoztatott a főtitkár, aki hozzátette, hogy a papír mellett jelentősen megnőtt a kereslet a 15-50 mikron közötti falvastagságú, biológiailag lebomló műanyagzacskók iránt is.

A hazai szabályozás

Korábban már mi is írtunk róla, hogy az Unióval összhangban Magyarország is kivonja a forgalomból az egyszer használatos műanyagokat, környezetkárosító hatásaik miatt. A júniusi kormányrendelet értelmében Magyarországon júliustól tilos ezen termékek, valamint az oxidatív úton lebomló műanyagból készült áruk forgalomba hozatalát:

  • fültisztító pálcika;
  • evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika);
  • tányér;
  • szívószál;
  • italkeverő pálcika;
  • léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet;
  • expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is;
  • expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is;
  • azokat a könnyű műanyag hordtasakokat, amelyek falvastagsága 15 mikron és a feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

2023. január 1-től a felsorolásban nem szereplő italtartó pohárra is kiterjed a tilalom, beleértve annak tetejét és fedelét is.

Nem terjed ki a kormányrendelet azonban a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint egyes speciális gyógyászati célra szánt folyékony élelmiszerek tárolására használt italpohárra és az orvostechnikai eszközökre vonatkozó EU-irányelv hatálya alá tartozó szívószálakra és pálcikákra. A tilalom megszegése pedig büntetést von maga után.

Ne hagyd ki!